Efter den långa vintern är det äntligen dags att vårstäda i trädgården! Vi har samlat en liten checklista på vad som behöver göras för att få trädgården vårfin.

1.Fräscha upp och kratta tomten

Trädgården och tomten kan se väldigt stökig ut efter vintern med grenar och kvistar som fallit från träd liggandes lite överalt.

Börja vårstädningen genom att fräscha upp tomten:

  • Plocka upp alla kvistar och grenar
  • Kratta bort löven
  • Rensa i rabatterna
  • Har du en bod eller liknande kan du även passa på att vårstäda där

2.Beskär träd och buskar

Både träd och buskar kan beskäras lite under vårvintern, men har de börjat slå ut är det bäst att låta dem vara. Fokusera istället på att endast ta bort de vissna och skadade grenarna.

Många prydnadsbuskar kan dock behöva fräschas upp. Ta bort de äldsta grenarna nere vid marken så hjälper detta att stimulera busken så att den kan skjuta ut nya skott.

När detta är klart är det dags att forsla bort alla kvistar, stenar och grenar som har samlats så att trädgården ser fräsch ut igen.


Läs om hur du får en mysig uteplats till sommaren – massa inredningsinspiration och tips.

5 idéer för sommarens uteplats


3.Ge gräsmattan nytt liv

På våren kan gräsmatta kännas ganska blek och tråkig. Du kan hjälpa att liva upp den lite genom att ge den lite näring och skötsel. Kratta även gärna igenom gräsmattan med en järnkratta så att den får lite luft och på så sätt kan snabbare återhämta sig.

4.Börja plantera

Främst i landets södra delar går det utmärkt att börja plantera. Blanda nytt planteringsjord med den befintliga och sätt igång med att vattningen. Se till att det som ska planteras är genomvattnat när det sätts i jorden. Vattna ordentligt de kommande dagarna tills det nyplanterade har etablerat sig.

Har du en liten frukt- och grönsaksträdgård går det även bra att till exempel plantera jordgubbar. Dessa är ganska lätta att sköta bara de får i sig mycket sol. Välj olika sorter för en lång skörd.


TaskRunner kan du få hjälp att vårstäda trädgården av någon av våra grymma trädgårdshjältar. Boka trädgårdshjälp och få trädgården fin igen till helgen.

appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se

KÄLLA: odla.nu, vivilla.se