jazmin-quaynor-105210

Fenomen som “minimalism” och “decluttering” har väl inte gått någon obemärkt förbi? Den centrala idén är att fundera kring dina ägodelar och dess värde för dig. TaskRunner listar fem lärdomar för att du ska få ett mer trivsamt hem.

Kategori före rum
Marie Kondo som har skrivit boken “The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese art of decluttering” beskriver att när det kommer till att rensa ut ska man göra det genom kategorier och inte rum för rum. Börja med den kategorin som är minst känslomässigt laddad – förslagsvis kläder. Kondos flöde för vilken ordning man ska arbeta sig igenom är: kläder, böcker, papper. Sedan kan man angripa mer generella områden som kök, badrum, garage och inredning. Spara de sentimentala ägodelarna till sist.

Nostalgi är din fiende
Att göra sig av med något som är sammankopplat till ett fint minne är jobbigt. När man väl sätter igång med utrensningen kan det resultera i en riktig promenad nerför “memory lane”. Därför är det bäst att gå igenom dessa prylar allra sist. På så sätt kan du komma en bra bit på vägen.

Vi fixar det du inte orkar!

maarten-deckers-227224

Ger denna pryl mig glädje?
“Does this spark joy?” – det är frågan du ska ställa dig gällande varje ägodel i ditt hem. En metod kan vara att rensa ut en sak per dag. På så sätt behöver du inte känna att allt ska rensas ut på en och samma gång. Detta gör också att man förhoppningsvis får ett annat förhållningssätt till sina saker när man dagligen blir påmind om prylarna och deras roll i våra liv.

brandi-redd-122054

Pappershögarna
Scanna in viktiga dokument och spara dem på en extern hårddisk istället för att ha högar av räkningar, kvitton och andra dokument i ditt hem. Enligt Marie Kondo finns det tre typer av papper: de som du använder just nu, de som du kan behöva ett år framöver och de som du behöver spara på obestämd tid. Se till att göra denna uppdelning innan du börjar strimla. Någon av våra Runners kan ta dina sopsäckar till tippen!

Vad behöver du hjälp med?