Inreda små kök kan vara en riktig utmaning. Man behöver nämligen få plats med alla essentiella köksredskap utan att få utrymmet att kännas för plottrigt. Därför delar vi med oss av våra bästa lösningar och inredningstips för ett litet kök.

1. Utöka bänkytan

Små kök brukar oftast ha väldigt dåligt med arbetsyta vilket gör det svårt för rätt användning av köket. Som tur finns det smarta lösningar där ute som kan hjälpa dig att trolla fram lite mer bänkyta. Du kan t.ex. införskaffa dig en rörlig köksö eller ett utdragsbart bänkskåp som kan hållas dolt tills det är behov för mer bänkyta.

2. Utnyttja höjden

köksskåp

Även om köket må vara litet så har du hela takhöjden att arbeta med – utnyttja det. Inför därför hyllplan och köksskåp som sträcker sig enda upp till taket – du kommer behöva mer förvaring än du tror. Högst upp kan du alltid förvara dina kökstillbehör och maskiner som du inte använder till vardags.


Behöver du hjälp med köksrenoveringen?

På TaskRunner hjälper vi dig med plattsättning, montering av kök, installation av vitvaror och mer. 

Läs mer på vår hemsida: 

www.taskrunner.se 


3. Satsa på rörlig förvaring

Om du har lite förvaring i överskåpen men en hel del golvyta, är det en bra idé att skaffa rörlig förvaring. Detta kan vara i form av en köksö, om du har plats för det eller en vagn som du kan flytta runt. Det funkar perfekt för att skapa ett extra ställe för förvaring i ett mindre kök.

4. Använd naturliga färger

kök_måla

Mörka färger tenderar att få utrymmen att kännas mindre och mer kompakta. Undvik alltså att använda för mycket färg i det lilla köket. Naturmaterial och ljusa färger är din bästa satsning. Måla med ljusa färger som reflekterar mycket ljus och därmed få köket att kännas lite större.

5. Håll köksbänken fri från redskap

Många gör misstaget att fylla köksbänken med alla sorts köksredskap, kaffetillbehör och inredningsdetaljer. En alltför fylld köksbänk gör det svårt att laga mat i köket samt får det att se plottrigt ut. Ett plottrigt utrymme kommer alltid kännas mindre än vad det är – se därför till att hålla bänkytan relativt tom.

6. Skapa luft med öppen förvaring

kökshylla

Är ditt kök väldigt kompakt och är dessutom lågt i tak? Stora överskåp kan få det att kännas ännu mer ihoptryckt. Satsa därför istället på lådförvaring och öppna hyllplan för förvaring. Det får nämligen köket att kännas luftigare och rymligare.

7. Välj detaljer med omsorg

Detaljerna är pricket över i:et och behöver väljas med omsorg för att göra helheten. Tänk på färgerna på din brödrost, handtagen på lådorna och alla förvaringsdetaljer. Se till att de inte känns plottriga eller kompakta. Satsa på detaljer som ger ditt kök en luftig känsla; alltså t.ex. ljusare köksredskap och genomskinliga förvaringslådor.


På TaskRunner kan vi hjälpa dig med ditt kök! Vi målar om köksskåpen, byter ut golvet, installerar nya kylskåpet eller monterar ihop köksön. Läs mer om våra tjänster på vår hemsida www.taskrunner.se eller ladda ned vår app.


Ladda ned TaskRunner-appen

appstore-button  google-play-sv