Att beskära buskar och träd är ett måste för en grönskande och frisk trädgård. Men vid beskärningen finns en hel del att tänka på. Vi har samlat en kort guide för att beskära buskar och träd.

När ska man beskära buskar och träd?

Den bästa tiden på året för att beskära buskar och träd är under sensommar och tidig höst. Sensommaren är den optimala tiden för beskärning då tillväxten är då i fullfart, vilket leder att att träd och buskar som såras vid beskärningen läker fort.

Vissa växter, såsom rosbuskar och fruktträd, går dock bra att beskäras under vårvintern. De blir även enklare att beskära under våren då träden saknar löv.

beskära buskar

JAS-perioden

JAS-perioden står för månaderna juli, augusti och september och är benämning som ofta används i beskärningssammanhang. De tre månaderna är alltså den ultimata tiden för att beskära buskar och träd.

De växter som bör beskäras under denna period är bland annat björk, hästkastanj, körsbär, lönn, tulpanträd och snöflockbuske.


Behöver du trädgårdshjälp?

Oavsett om du behöver hjälp med beskärningen av buskar eller planteringen av nya växter så kan du få hjälp via TaskRunner.

Skapa ett uppdrag


Hur ska man beskära buskar och träd?

beskära buskar

När du ska ta hand om beskärningen är det viktigt att du inte kapar grenen rakt av. Detta kan nämligen leda till att stumpar bildas i kronan. Dessutom blir busken och trädet ganska fult och har lättare att dra till sig sjukdomar.

För att göra rätt bör du istället beskära precis ovanför en kvist. Den kvisten kan sedan bilda en naturlig och fin fortsättning av grenen. Grenen ska klippas med en vinkel mot knoppen, så att vatten kan samlas där och ge växten röta.

Smarta tips att tänka på

  • Det är viktigt att använda rätt verktyg. Gamla eller slöa verktyg tär endast på växterna.
  • Se till att rengöra dina verktyg med t.ex. rödsprit mellan varje växt. Medlet dödar de bakterier som lätt kan smittas mellan växter, ifall man inte är noga med rengöringen av verktygen.
  • Alla skadade och döda grenar bör klippas bort
  • Se upp för vattenskott som kan skjutas upp efter tidigare beskärning

 


Behöver du hjälp i trädgården?

På TaskRunner kan vi hjälpa dig med allt från gräsklippning, beskärning till plantering och bortforsling av grenar. Skapa uppdrag direkt i appen och få det gjort.

appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se