Köket är hjärtat av ett hem – det är där familjen samlas för middagar, födelsedagsfiranden och helgfrukostar. Att måla köket kan göra en stor skillnad och ge utrymmet nytt liv. Vi har samlat en guide på hur du målar köket.

1. Välj rätt färg

I köket lagar man mat vilket medför matstänk, fettfläckar och annan smuts på väggarna. Därför är det viktigt att välja en målarfärg som är lätt att rengöra och kanske inte visar all smuts så tydligt. Fråga i butiken efter en färg som passar till kök.

2. Förberedelser

tapetsera

För att målningen ska bli så bra som möjligt är det väldigt viktigt att man är noga med alla förberedelser. Slarva inte med att täcka för bänkskivor, lister, golv, spis, kylskåp och allt annat. Färgspill förekommer hur försiktigt du än är vid målningen.

Se även till att tejpa kanter ordentligt så att ingen färg kommer in under täckplasten. Maskeringstejpen hjälper även till att hålla en ren och fräsch kant vid målningen.

3. Tvätta väggarna

Som sagt så blir väggarna i köket ofta väldigt smutsiga. Därför är det viktigt att rengöra dem ordentligt innan målning så att du får ett bra resultat. För rengöring använd speciellt rengöringsmedel eller starkt diskmedel tillsammans med varmt vatten. Se till att skölja av det noga innan väggarna får torka.

4. Måla rätt

målning

Så gör du för att måla köket i några korta steg:

  1. Börja med kanterna – Ta en mindre pensel och måla runt alla kanter och svåråtkomliga platser.
  2. Måla uppifrån – Dra rollern uppifrån och nedåt när du målar, så att färgen inte rinner ned på nymålade ytor.
  3. Använd stor roller – För att inte lämna märken är det bäst att använda en stor roller och göra stora, långa drag när du målar
  4. Måla 1-2 gånger – Väggen behöver oftast målas 2 gånger beroende på behov. Se till att låta färgen torka enligt instruktioner mellan målningarna.

Ska du göra en köksrenovering?

På TaskRunner hjälper vi dig med allt från målning och möbelmontering till rivning och installation av vitvaror. Läs mer om vad vi kan hjälpa dig med här.

www.taskrunner.se 


5. Måla köksluckor

måla kök

Ska du även måla om köksluckorna? Att måla om köksluckorna kan ha en stor effekt och få ditt kök att se ut som nytt utan dyra kostnader.

Om du ska måla köksluckorna bör du först ta bort dem, tvätta av, behandla med sandpapper och måla med grundfärg. Du hittar en guide på hur du målar köksluckor här.

6. Måla trädetaljer

För att få till helheten och sätta pricket över i:et kan du även måla alla trädetaljer såsom; fönsterkarmar, dörrar, golvlister och mer. Se till att torka av dessa noga från damm innan målningen och tänk på att måla dem en lämplig tid på dygnet så att de hinner torka till kvällen.

7. Anlita en Runner

Känner du inte för att göra det själv och vill ha professionell hjälp med att måla köket? Då kan du anlita en Runner som hjälper dig. På TaskRunner har vi 100 tals duktiga Runners inom målning. De har fackmässig kompetens och tar med sig rätt verktyg för uppdraget. Du kan läsa mer om målare på TaskRunner här och boka hjälp redan idag direkt via vår app.

appstore-button  google-play-sv