Klimatfrågan är stor och gäller även de material vi använder för att inreda våra hem. Vill du bli lite klimatsmartare och miljövänligare i din inredning? Vi har samlat några enkla tips och knep på hur du inreder mer miljövänligt.

1. Välj rätt material

Leta efter material som är miljömärkta, närproducerade och giftfria. I Norden finns det gott om ljusa träslag som ek, furu och björk som är att föredra.

Ekologiska naturmaterial är även bra att leta efter, exempelvis miljöcertifierad bomull eller linne. Ta gärna reda på hur möbler och textiler som du ska handla har framställts och färgats. Så rena material som möjligt är även lättare att återvinna.

2. Ha koll på certifieringarna

När det kommer till alla olika material som finns så tillkommer även en massa olika certifieringar och märkningar av dessa. Det kan vara väldigt svårt att hålla reda på dessa och urskilja dem, så det är bra att läsa på lite innan. När det gäller textiler så är Gots-certifierade material bra att satsa på.

I butikerna kan man även ofta se varor som är märkta med ‘bra val för miljön’ eller något liknande. Håll utkik efter sådana, tänk dock på att det inte alltid betyder att produkten är klimatsmart. Ibland kan den märkningen, till exempel, gälla materialet men inte själva produktionsprocessen. Se därför till att alltid fråga vad märkningen egentligen innebär.


Att återvinna är inte lätt och det är en massa man behöver hålla reda på. Vi har samlat några praktiska tips och råd på hur du återvinner rätt.

Återvinn rätt – 5 tips och råd för hur du återvinner


3. Ta tillvara och återbruka

Inredning är kul och när vi är inspirerade blir vi ofta sugna på att förändra något hemma genom att köpa in nya inredningsdetaljer. Men innan man investerar i något nytt rekommenderar vi att du tittar igenom det du redan har. Gå igenom dina skåp och lådor så lovar vi att du kommer hitta någon kul inredningsdetalj som du har glömt bort eller inte använt på länge.

För att få nytt liv i ett rum räcker det ibland även med att, till exempel, måla om en möbel, byta ut handtagen på skåpen eller helt enkelt flytta runt på saker från en plats till en annan. Låt din kreativitet komma fram genom att uppdatera inredningen med det du redan har.

4. Handla second hand

Ifall du behöver något nytt till inredningen är det bra att titta i second hand butikerna. Där kan du bland annat hitta äldre möbler som oftast är av bättre kvalité och därför håller längre. Om du tar en titt på loppisarna eller på lokala auktioner kan du även hitta en massa goa fynd.

5. Bli av med plasten

Plasten är en välkänd bov både för klimatet och människan. Att ersätta plasten i hemmet kan bli en långsam process men väldigt värd i slutändan. Byt ut plasten i köket mot rostfritt, glas och trä. Se över resten av plasten hemma och ersätt med material som är mer hållbara och miljövänliga.


Behöver du hjälp att köra en sliten möbel till återvinningen eller transportera hem en nyinköpt byrå från second hand butiken? På TaskRunner hittar du snabb hjälp med transporten.

appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se