Svenskar är ganska duktiga på att återvinna, men det är inte alltid lätt att göra det. Man behöver hålla kolla på vilka typer av förpackningar som ska sorteras vart, köra farligt avfall till återvinningscentralen eller lämna gamla däck hos en bilverkstad. Som sagt – det är inte lätt att hålla koll på allting. Därför har vi samlat några praktiska tips och råd på hur du återvinner rätt.

Det är viktigt att du återvinner de vardagliga soporna på rätt sätt. Ta reda på hur och var du återvinner i din kommun, då det kan variera från plats till plats. Håll även koll på var din närmaste återvinningscentral är och skaffa ett ÅVC kort ifall detta krävs i din kommun.

2. Sortera ditt skräp direkt

Du som bor i ett hushåll är skyldig att sortera returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor samt lämna dessa på rätt plats. Därför är det viktigt att du sorterar dessa rätt reda från början.

Ett tips är att skapa en mini återvinningsstation hemma. Skaffa olika sopbehållare för sortering av papper, glas, matrester och plast. Du kan sedan även märka upp behållarna som en påminnelse om vilka sopor som ska sorteras på vilket sätt. Du kan beställa sådana dekaler från Förpackings- och Tidningsinsamlingen.

Tänk även på att alltid tvätta av förpackningarna och platta ned dem innan du tar dem till miljöstationen.

3. Skippa reklamen

I Sverige produceras varje år tusentals ton av papper för all reklam som hamnar i din brevlåda. Produceringen, leveransen och nedbrytningen av all denna reklam leder till stora mängder av koldioxidutsläpp som i sin tur påverkar vår jord på ett väldigt negativt sätt.

Genom att skippa reklamen i brevlådan kan du enkelt bidra till att det produceras i mindre mängder. Du behöver endast hänga upp en “Ingen reklam, tack!”-skylt. Dessutom slipper du bära en massa reklam och papper till återvinningen varje vecka.

4. Slänga eller skänka?

kläder-vinter

Har du rensat garderoben och nu har en hög med gamla kläder, skor och textiler som du inte riktigt vet vad du ska göra med? De finns en massa ideella organisationer och second hand-butiker där du kan lämna alla olika typer av plagg. Exempel på sådana är Stadsmissionen, Myrorna och Röda korset. Du kan även lämna plagg till textilinsamlingen i butiker som H&M eller KappAhl.

5. Lämna avfall till återvinningsstationen

Om du har större saker som möbler, byggavfall eller farligt avfall som inte kan slängas i grovsopen behöver dessa köras till en återvinningscentral. Har du ingen större bil eller släp kan det dock vara lite knepigt.

På TaskRunner hjälper vi dagligen med körning av skräp till återvinningen. Den enda du behöver göra är att ladda ned TaskRunner-appen och lägga upp ett uppdrag. Snabbt och enkelt!

appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se