Att hänga upp tavlor verkar ganska omständigt eller hur? Det är lätt att man blir rädd att lämna fula märken i väggen eller att tavlan rasar ned till golvet för att man har gjort fel. Men att hänga upp tavlor behöver inte alls vara så krångligt. Vi har samlat några enkla tumregler på hur du hänger upp tavlor rätt.

Gör en plan

Innan du börjar spika och borra är det bra att du har en plan redo. Har du endast en tavla som ska hängas upp är det viktigt att du väljer rätt plats för den. Om du har flera tavlor kan det vara bra att börja med att lägga ut alla dina tavlor på golvet. På så sätt kan du enkelt få en överblick på hur slutresultatet kommer att se ut. Det ger dig även möjlighet att testa olika placeringar och kompositioner.

Välj rätt sätt

Räcker det med en spik och hammare? Eller behöver du kanske en borrmaskin, plugg och skruv? Det viktigaste för att hänga upp tavlor på rätt sätt är att se till att använda rätt verktyg och metod efter den vägg man har.

Har du en hårdare betongvägg så kan du använda tavelkrokar och hammare ifall tavlorna är mindre. Har du större och tyngre tavlor är det bättre att använda borrmaskin. Då är det också viktigt att du använder rätt skruv och plugg vid borrningen, så att du slipper fula hål i väggen.

Om din vägg är av lättare material som till exempel trä, går det bra att använda spik eller träskruv.

Se till att hänga tavlorna i rätt höjd

hänga upp tavlor

När du har en plan, har koll på väggmaterialet och är redo med verktygen finns det en annan viktigt sak att tänka på – nämligen höjden på tavlorna. Många gör misstaget att hänga upp tavlor i fel höjd och då oftast för högt upp.

En tumregel är att tavlornas mittpunkt är ungefär på en höjd av 140-145 centimeter från golvet, då detta motsvarar en genomsnittlig ögonhöjd.

hänga borra transport taskrunner
taskrunner hjälp hemma fixa montera transport hänga borra

Skapa jämn ytterkontur

hänga upp tavlor

Har du flera tavlor i olika storlekar som du ska hängas upp är det bra att gruppera tavlorna och skapa en ytterkontur som bildar en kvadrat eller rektangel.

Du kan experimentera med motiv och storlekar inom den rektangulära eller kvadratiska konturen, men försök att hålla samma avstånd mellan tavlorna för att skapa en harmonisk känsla.

Vill du skapa din perfekta tavelvägg? Du kan läsa mer om våra bästa tips och tricks för en lyckad tavelvägg här.


Behöver du hjälp med din tavelvägg? Eller kanske saknar du en borrmaskin och vill hänga upp en stringhylla i köket? På TaskRunner kan du boka en Runner som hjälper dig med alla typers av upphängning och väggförankring direkt i appen.

appstore-button google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se