Tavelväggar har blivit en populär trend inom inredning de senaste åren. Det är nämligen ett väldigt kul och enkelt sätt att förgylla sitt hem med – oavsett vilken inredningsstil du föredrar. Vi ger dig tips på hur du får till en lyckad tavelvägg hemma.

1. Planera i förväg

Det är väldigt viktigt att du har en klar bild av hur tavlorna ska sitta innan du börjar borra i väggen. Ett smart trick är att lägga ut kompositionen på golvet och klippa ut mallar som du tejpar upp på väggen först. Det ger dig en bra överblick samt hjälper dig att mäta ut var spikarna ska sitta. Se även till att ha ett vattenpass till hands så att allting blir rakt och snyggt.

2. Häng tavlorna över en möbel

Ska tavlorna hänga över en möbel, så som till exempel soffan i vardagsrummet? Då är det bra att utgå från möbelns bredd när du ska hänga dina tavlor. Fyll ut hela bredden eller centrera tavelväggen ovanför.

2. Blanda stilar och skapa dynamik

För att skapa en så levande och dynamisk tavelvägg som möjligt är det bra att blanda olika stilar. Blanda konst, färger, former och fotografier, men håll gärna färgskalan på ramarna enhetlig för att inte skapa ett stökigt intryck.

Skapa gärna lite dynamik genom att blanda in andra vägghängda prylar, så som till exempel en vintage kamera eller en gammal vinylskiva. Se bara till att även prylarna följer temat och att allting håller sig till en rak underkant.


Hjälp med att hänga upp din tavelvägg? Våra Runners kommer med borrmaskinen och fixar det redan samma dag.

Boka en Runner direkt i appen.


3. Låt det inte bli för plottrigt

En risk med tavelväggar där man blandar många olika stilar och inför prylar kan vara att det kan leda till ett plottrigt resultat. Blir det lite för mycket av allt kan det se rörigt ut oavsett hur enhetligt det verkar vara. Ett tips är att leta efter olika mönster på internet. Då kan du hitta olika sätt att hänga tavlorna på utan att det blir för plottrigt.

4. Strunta i trender – gå efter magkänsla

Det finns en hel del trender som man ‘bör följa’ när det gäller tavelväggar. Men trender kommer och går, så när det gäller konst och inredning är det alltid bäst att gå efter sig själv och sin personliga stil. Det är ju trots allt du som ska gillar slutresultatet och trivas med din nya tavelvägg.  Så strunta i trenderna, gå hellre efter magkänslan och låt tavelväggen spegla din personliga stil så gott det går.


På TaskRunner kan du få hjälp med allt du behöver för att uppfylla din inredningsdrömmar. Vi hjälper dig med att borra upp TV:n på väggen, monterar ihop nya skrivbordet från IKEA och målar om hallen in din favoritfärg.

appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se