Har du bestämt dig för att sätta upp din TV på väggen? Det är viktigt att veta är att det finns olika lösningar när det kommer till att sätta upp din TV på väggen. Olika metoder används inom olika situationer. Vi kommer informera dig om vilken lösning som bör användas  för bästa resultatet. 

Vilken lösning passar dig?

Viktigt till en början att tänka på är dom olika faktorerna som spelar roll. 

Du måste först kolla så att TV:n får plats. I produktbeskrivningen får du reda på dimensionerna på TV:n. Sedan mäter du längden, höjden och djupet på platsen du vill hänga upp TV:n på. 

Du kan välja mellan att antingen ha en TV-bänk, eller sätta upp din TV på väggen. Att sätta upp TV:n på väggen blir oftast en mycket mer bekväm anordning som tar upp mindre plats.

Alla väggfästen behöver en stark vägg som klarar av vikten, när det kommer till vridbara väggfästen är det extra viktigt med en stark vägg. 

väggfast tv

Att tänka på med väggfästen

Har du bestämt dig för att använda ett väggfäste måste du tänka på att det finns olika väggfästen till olika TV-apparater. Ett mått du måste ha koll på är så kallade VESA-måttet, det är måtten mellan dom fyra skruvarna som du använder när du installerar väggfästet på din TV. Informationen kan du hitta i beskrivningen till din TV. 

Du måste även veta vikten på TV:n, då olika typer av väggfästen klarar olika typer av vikter. Om du är osäker över vad det är för vikt på din TV måste du kolla beskrivningen på din produkt. 

Olika typer av väggfästen

Det finns massor av väggfästen att välja mellan som används av olika anledningar. 

Därför måste du t.ex. tänka över om du vill ha din TV i ett hörn eller mitt på en vägg. 

Vridbart fäste

Om du väljer att sätta upp din TV i ett hörn så kan du behöva ett vridbart väggfäste om du vill ha den vriden bortifrån själva hörnet. Ett vridbart väggfäste är det känsligaste alternativet när det gäller vikt. Ett vridbart väggfäste klarar inte av för tung eller stor TV, det är viktigt att du kollar upp så i förväg så att väggfästet klarar TV:n du vill sätta upp på väggen

Ett vridbart fäste kan också komma händigt om det är så att du vill justera betraktningsavståndet. Du kan då föra armen på fästet längre bort från väggen. 

Lutbart fäste

Om du vill luta din TV så din upplevelse blir som bäst behöver du ett väggfäste med tilt-funktion. Minuset med att använda sig av ett lutbart fäste är att när du lutar din TV så kommer det ta upp mer plats. 

Fast fäste

Du kanske varken behöver ett tiltbart eller vridbart väggfäste, i så fall går det bra med ett fast väggfäste till din TV. Till din fördel så är ett fast väggfäste väldigt slimmat och blir stilrent i rummet. Värt att notera är att olika fasta väggfästen kan vara olika tjocka. 

Vi har nu gått igenom den grundläggande informationen kring väggfästen för din TV och hoppas att du känner att du kan välja rätt typ av fäste och även vet vad du bör tänka på i förväg. 


person borrar

Vi har märkt att det finns en hög efterfrågan för att få hjälp med att sätta upp TV på väggen. Vi på TaskRunner gör det lätt för dig, vi har erfarna Runners som kan hjälpa dig på snabb tid till ett mycket bra pris. Det enda du behöver göra är att skapa ett uppdrag  i vår app “TaskRunner – Få jobbet gjort”. Lär dig hur tjänsten fungerar på vår hemsida TaskRunner.se. 

 

appstore-button  google-play-sv