fbpx
Sätta upp TV på väggen2022-10-24T13:44:51+01:00

Ska du sätta upp TV på väggen? Vi fixar det!

Det kan vara knepigt att montera TVn säkert på väggen (och i rät vinkel). Låt en händig Runner montera TV på väggen åt dig. Vare sig det gäller att hänga den på gipsvägg, betongvägg eller trävägg så fixar vi det åt dig.

Vad kostar det att att få hjälp med montering av TV på vägg?

Priset för väggupphägning beror på förutsättningarna men brukar landa på mellan 499 – 1499 kr efter RUT-avdraget. Att montera TV på väggen är berättigat till RUT-avdraget vilket innebär att du endast betalar 50% av arbetskostnaden.

Boka en TV-upphängning

Fyll i formuläret nedan och få bud direkt från våra Runners.

Boka hjälp med upphängning av TV på väggen

Ladda ner appen och lägg en beställning.

 

Du kan även fyll i formuläret nedan.

Sätta upp tv på väggen

1. Skapa uppdrag

Beskriv vad du vill ha hjälp med gällande din TV upphängning. Ta gärna en bild. Välj datum & tid, din budget eller ta emot bud.

2. Få svar direkt

Runners lägger bud på ditt uppdrag direkt. Se deras profil, betyg och omdömen och välj din Runner.

3. Få det gjort

Anlita en Runner och betala tryggt direkt via oss. Vi släpper pengarna först när du har godkänt uppdraget. Sen kan du njuta av din TV på väggen:)

Så gör du – Sätta upp TV på väggen

Tänk igenom var TV:n ska hängas upp på väggen, då placeringen är väldigt viktig. Dessa saker bör du tänka på innan du börjar borra i väggen:

 • TVns avstånd till soffan: Kolla hur långt bort TV:n ska sitta från soffan och att du får rätt vinkel.
 • Höjd på TVn: För att undvika nackont är det viktigt att TV:n sitter i rätt höjd på väggen. Testa höjden sittandes, men 60 cm upp från golvet brukar vara standard. När du sitter bekvämt bör du titta i mitten av TVn.
 • Störningar: Se till att t.ex. ljuskällor från fönstret eller lampor inte ger irriterande störningar där TV:n ska sitta.
 • Mäta och använd laserpassar för bästa resultat.

Att välja väggfäste för TV är väldigt viktigt. Det finns olika storlekar och typer. Fundera t.ex. på om du vill ha ett vridbart väggfäste eller inte. Ju större TV är ju mer väger den oftast och kräva ett annat typ av väggfäste. Det bästa är att fråga personalen i butiken vilket väggfäste som är optimalt för just din TV. Tänk på att inte fästa för stor TV eller TV med vridbart fäste på enkel gipsvägg. Fäst den då i regeln bakom gipsskivan.

Olika typer av väggfästen

 • Fast väggfäste för TV: Detta är den vanligaste typen. och även den mest robusta och prisvärda. Ofta kan du få din TV att komma närmare väggen vilket många tycker är snyggare med denna typ av väggfäste.
 • Vridbart väggfäste för din TV: Om du exempelvis vill kunna vrida din TV för att se på TVn från både vardagsrummet och köksbordet kan detta var en bra lösning. Denna typ av fäste lämpar sig sämre vid enkel gipsvägg eller tygre TV apparater.
 • Lutbart/tiltbart väggfäste för TV upphängning: Detta väggfäste gör det möjligt att ändra vinkel på din TV för bästa betraktningsvinkel. Sticker ut lite mer från väggen än ett fast väggfäste men mindre än ett vridbart.
 • VESA-mått: Detta är standarden för avstånden och måtten på hålen bakom din TV. På instruktionerna på din TV står dessa mått och du måste se till att köpa rätt väggfäste som passar. Prata med butikspersonalen om du är osäker. Det finns även multi-väggfästen som passar de absolut flesta modellerna.

Innan du börjar borra för att sätta upp TV på väggen, är det viktigt att du kollar exakt vilken väggtyp det är. Det är nämligen så att TV monteringen ser lite annorlunda ut beroende på om du t.ex. har en betongvägg eller en gipsvägg. Läs nedan för vad du ska tänka på vid upphängning av TV på olika typer av väggar.

Tyngre TV apparater bör ej sättas upp rakt av på enkel gipsvägg. Tänk även på att ett vridbart väggfäste för TVn kräver en säkrare upphängning och att alla väggar inte är lämpliga för detta.

Det är även viktigt att kolla vad som finns på insidan av väggen vid montering av TVn. Det finns en rad olika verktyg som hjälper dig att undersöka ifall det finns rör eller ledningar och på sätt hjälper dig att bestämma var du ska och inte ska borra. Ett tips är att använda en multidetektor som kan hitta rörledningar, elledningar och reglar.

Ifall din vägg är gjord av panel eller spånskivor kan du ganska enkelt sätta upp TVn på dem, även tyngre TV. Har du betong- eller gipsvägg, så krävs en variation av verktyg. 

Hänga upp TV på gipsvägg: Se till att fästa väggfästet för TVn i reglarna bakom gipsplattorna. Använd skruvar som är anpassade för trä och gipsankare. Du kan med fördel också använda gipsexpanders. Var extra noga om du ska hänga upp en tung TV eller en TV på vridbart fäste på enkel gipsvägg. 

Sätta upp TV på betongvägg: Vid betongvägg behöver du borra och plugga hålen innan du skruvar väggfästet. Der är viktigt att använda rätt borr (slagborr eller borrhammare), pluggar och skruvar för att TV:n ska hänga tryggt.

Montera TV på tegelvägg: Använd slagborr och plugga med universalplugg.

Känns det lite jobbigt? På TaskRunner har vi det du behöver – 100 tals Runners som gör detta åt dig – tryggt, säker och smidigt. Se hur du bokar uppsättning av TV nedan.

Har du gipsvägg, så krävs en variation av verktyg. 

Gipsvägg: Se till att fästa väggfäste för TV i reglerna bakom gipsplattorna. Använd skruvar som är anpassade för trä och gipsankare. Unvik framförallt att sätta upp en TV med vridbart fäste på enkel gipsskiva. Ska du sätta upp TV på vridbart fäste gör det om du har två gipsskidor eller i reglarna bakom gipsskivan. Se alltid till att använda en metalldetektor och en regeldektor så du inte borrar på fel ställe.

Känns det lite jobbigt? På TaskRunner har vi det du behöver – 100 tals Runners som gör detta åt dig – tryggt, säker och smidigt. Se hur du bokar uppsättning av TV nedan.

Har du betongvägg, så krävs en variation av verktyg. 

Betongvägg: Vid betongvägg behöver du borra och plugga hålen innan du skruvar väggfästet. Der är viktigt att använda rätt borr, pluggar och skruvar för att TV:n ska hänga tryggt. För borrning i betong använd slaghammare eller slagborr med betongborr. Innan du borrar gör ett litet märke med körnare så att borren inte glider runt.

Känns det lite jobbigt? På TaskRunner har vi det du behöver – 100 tals Runners som gör detta åt dig – tryggt, säker och smidigt. Se hur du bokar uppsättning av TV nedan.

Det finns olika sätt att gömma kablarna så att de inte ser tråkigt ut nu när du hängt upp din TV på väggen.

Kabelkanal: Använd en självhäftande kabelkanal som du klistrar fast under TVn du monterat på väggen. Går att köpa på de flesta elektronikhandlarna.

Dra kablarna i väggen: Detta är den snyggaste lösningen då kablarn ej syns men krävs lite mer av dig. Har du betong eller tegelvägg kan detta bli mycket svårt men om du fäst TVn i gipsvägg en spånplatta kan en luftficka finnas bakom där du kan dra kabeln. Borra ett hål bakom TV (så att det inte syns när du hängt upp din TV) och ett till hål rakt nedanför där du exempelvis har en TV-bänk. Dra sen ned kablarna genom det övre hålet ner till hålet vid TV-bänken och vips så syns inte kablarna.

För hjälp med att hänga upp en TV gör så:

 1. Ladda ned vår app eller använd detta formulär
 2. Välj “Handyman” > “Hänga och borra” > “Sätta upp TV på väggen”
 3. Beskriv arbetet och lägg till bilder

När uppdraget är skapat får du prisförslag och kan anlita en Runner.

Priset för att montera en TV på väggen ligger i snitt på 800 sek efter RUT-avdraget med ett prisintervall från 550 till 1500.

Priset för att hänga upp en TV varierar beroende på

– Hur stor TV:n är. För TV över 50 tum behövs vanligtvis två personer.

– Typ fästanordning

– Väggtyp

Behöver du borra upp något annat på väggen?

TaskRunner hjälper dig med allt det där du behöver få upp på väggen. Vi hjälper dig att borra upp hyllan, hänga upp lampan i taket eller fästa garderoben i väggen. Du kan läsa mer om vad vi kan hjälpa dig med under “Våra tjänster” eller genom att ladda ned appen “TaskRunner-Få jobbet gjort”

Behöver du hjälp att sätta upp TVn på väggen? Boka direkt i appen.

Relaterade artiklar

Ladda ned appen

För ännu smidigare användning. Ladda ned appen från App Store eller Google Play.

Go to Top