Badrumsrenoveringen är tidskrävande och präglas av många svåra val och beslut. Du måste välja kakel och klinker, i vilket mönster plattorna ska monteras och vilket material det ska vara. Slutresultatet på badrumsrenoveringen hänger på plattsättningen, därför har vi samlat lite olika typer av plattsättning för din inspiration.

1. Rak sättning

plattsättning_marmor

Exempel på rak plattsättning med stora marmorplattor 

En rak sättning av kakel och klinker är den vanligaste typen av plattsättning i badrum. Det är den enklaste och minst tidskrävande sättet, vilket även gör det till det billigaste och mest populära valet.

Stora plattor i marmor är en populär trend i rak uppsättning som skapar ett fint helheltsresultat där man nästan inte ser att det är kakelplattor.

2. Förbandssättning

plattsättning_marmor dusch kaklad

Exempel på halvförband (“tegelförband”) i dusch

En annan typ plattsättning är förbandssättning, vilket innebär att kakelplattorna monteras med en viss typ av överlappning enligt ett specifikt mönster. Det finns många olika mönster som som man kan välja emellan, bl.a. diagonalförband, kvartsförband eller radförband. Men det allra populäraste förbandet brukar vara halvförband eller “tegelförband”. Denna typ av sättning innebär att kakelplattorna sitter om varandra med ca. en halv plattas förskjutning.

Denna typ av sättning är lite svårare än en rak sättning och kräver mer tid, vilket gör det till en lite dyrare variant.


Ska du göra en badrumsrenovering?

På TaskRunner hjälper vi dig med allt från målning och möbelmontering till rivning och plattsättning. Läs mer om vad vi kan hjälpa dig med här.

www.taskrunner.se 


3. Fiskbenssättning

dusch badrum badrum marmor

Exempel på ett fiskbensmönster på ett golv i badrum

En annan variant är fiskbenssättning. Denna typ av plattsättning följer ett klart och tydligt fiskbensmönster. Detta är det tillvägasätt som är mest tidskrävande och komplicerade att utföra vilket gör det till det dyraste sättet att montera klinkers på.

4. Olika material

När du ska lägga kakel och klinkers i badrummet behöver du även välja vilket material som ska användas. De vanligaste materialen du kommer få välja emellan är kakelkeramik, granit och natursten.

Granitkeramiken är mycket bättre än kakel på att absorbera vatten men svårare att montera då det är tyngre och hårdare. Det är därför betydligt dyrare att lägga granit i badrum. Om du väljer att lägga plattor i natursten (t.ex. marmor) kan du förvänta dig att betala ännu mer. Det beror på att natursten är tyngst och kräver dyrare fästmaterial än kakel- och granitplattor.

Oavsett vilket material du väljer så kommer du även behöva att välja mönster på plattorna såsom oktogon, mosaik, hexagon och mer. Titta runt för inspiration och sampla dina top tre material och mönster innan du gör ett slutgiltigt val.


Planerar du en renovering i badrummet? På TaskRunner kan vi hjälpa dig med allt från byte av dusch och toalett till plattsättning och montering av nya badrumsmöblerna. Vi har 100 tals duktiga Runners med fackmässig kunskap som hjälper dig igenom hela renoveringen. Lägg upp ett uppdrag i vår app redan idag.

appstore-button  google-play-sv