Ny färg i sovrummet eller på luckorna i köket kan ge ett fräscht intryck och ge nytt liv till utrymmet. Men att måla inomhus kan vara lite knepigt. Därför har vi samlat våra bästa tips på hur du målar inomhus.

1.Borsta av väggen

Innan man börjar med målningen krävs en hel del förarbete – skippa inte detta! Ju mer förarbete du gör desto lättare blir målningen, dessutom leder det till bäst resultat.

Så börja med att borsta av väggarna i rummet som ska målas. Du kan antagligen dammsuga väggarna eller sopa dem med en mjuk borste.

2.Tvätta bort fläckar 

Är det en vit vägg som inte haft en målning på länge är det sannolikt att det finns lite fläckar här och där. Ifall detta är fallet är det bra att även tvätta väggarna med målartvätt. Du kan använda en microfiber duk för detta. Skölj sedan väl och låt torka.

3. Spackla över hål

Ifall det behövs kan du även spackla över små hål och ojämnheter på väggen som ska målas. Låt det torka ordentligt. Sedan kan du slipa ned de spacklade områdena och torka av dammet.

4.Välj kulör vid rätt tid på dygnet 

pris målare, målare, målning, måla, inomhusmålning,

Har du svårt att bestämma dig för färg? Vårt bästa tips är att köpa hem ett par provburkar och måla ett par olika nyanser av din valda kulör bredvid varandra på väggen. Låt dem sedan torka och se hur de olika kulörerna ser ut i rummet beroende på tiden på dygnet.

5. Skydda golv och möbler

Se till att skydda golv, lister och möbler från färgstänk genom att sätta ut täckpapper och tejpa runt lister, eluttag och annat som inte ska målas. Fäst pappret noga så att det inte glider runt när du jobbar.

6.Täck för lister, uttag och handtag ordentligt

Använd maskeringstejp för att täcka över fönster, lister och uttag. Du kan även skruva av kåporna på eluttagen med en vanligt skruvmejsel (OBS. Tänk på att stänga av elen innan du gör detta).

För att täcka över handtag och rör kan du använda fryspåsar och sopsäckar.


Vill du istället luta dig tillbaka och låta en av våra erfarna Runners ta hand om målningen? Kolla in priser nedan.

Pris målare på TaskRunner


7. Använd rätt roller

pris målare, måla, målning, inomhusmålning,

För att få så bra resultat som möjligt på målningen är det viktigt att använda rätt roller. Ska du måla ett tak? Välj då gärna en roller med lugg som ger mer grov yta. En roller med kortare lugg passar dock till målning av t.ex. möbler då det ger en slätare yta.

Se även till att vara noga med att välja bredd på din roller. Rätt storlek gör målandet mer effektivt och mindre ansträngande för dig. Är du osäker på vilken roller som är bäst kan du alltid fråga i butiken där du köper färgen.

8.Börja måla kanter

Börja med att sparmåla kanter, lister och hörn med en vinkelpensel. Stryk sedan ut det med en liten roller. När du kommer till ett eluttag eller strömbrytare målar du försiktigt runt det. Tänk på att måla en vägg i taget i ett rum, så att färgen inte hinner att torka. Ifall färgen skulle hinna torka kan resultatet bli randigt och fult.

9.Måla med roller

pris målare, målning, målare, måla, inomhusmålning

Efter att du har målat runt alla hör och kanter är det dags att ta fram den vanliga rollern och börja fylla i de omålade områdena.

När du målar med roller är det viktigt att doppa den i så mycket färg det går utan att det droppar. Du bör inte kunna se rollerns ludd, utan den bör vara helt täckt i färg. Börja måla genom att dra rollern uppifrån och ned, och inte mer än två rollerbredder i taget för bäst resultat.

10.Slipp färglukten

Vill du skippa den jobbiga färglukten? Ett litet extra tips är att droppa ett par droppar aromaolja i färgen så luktar det vanilj, citron eller nytvättade lakan istället för kemikalier.


Hjälp med målningen? (Pris målare)

På TaskRunner hjälper vi dagligen våra kunder med målning – både inomhus och utomhus. Pris målare på TaskRunner är mellan 2 000 kr – 10 000 kr. Du kan läsa mer om priser för målning här.

appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se