Är du en ny husägare? Att vintersäkra huset är en superviktig del av att äga ett hus. Vi delar oss av våra bästa tips och råd på hur du kan säkra ditt hus i vinter.

Se över tak och fasad

Det första man bör göra är att förebygga skador som kan uppstå av vinterväder.

Se över taket – är takbeläggningen och takpannorna hela? Ligger takpannorna åt tätt? Känner du kallvind? Se efter om det finns fuktfäckar på taket, det brukar oftast visa var problemet finns. Hittar man ett problem är lösningen oftast att man kanske  kommer att behöva byta underlagspapp eller byta ut pannorna i taket.

Se över fasaden – om du har en putsad fasad bör du se den över för sprickor. Dessa kan leda till att vatten tränger in och fryser till is under vintern vilket kan leda till skador. Se till att åtgärda de sprickor du hittar innan det är för sent.

Snöskottning

I Sverige är snö något vi kan räkna med varje vinter och därför bör man även vara förberedd på en hel del snöskottning under vintermånaderna.

person skottar snö

Platser där du bör skotta bort snön:

  • Uppfarten
  • Fram- och sidostigarna vid huset
  • Trottoar
  • Trappor
  • Trädeck/veranda/altan
  • Utsatta tak (speciellt platta sådana) ovan altan, utbyggnader och garage

Förberedd dig genom att inhandla rätt verktyg för snöskottningen. Den klassiska snöskyffeln/spaden eller snöslungan brukar räcka gott och väl i de flesta situationer. Det går dock även att använda sig av snösläde eller snöraka när det ligger lätt snö i stora mängder.

Om du är orolig för snömängden på taket kan det även vara en bra idé att investera i snöskydd.

Rensa hängrännor

Det är viktigt att hålla hängrännorna tomma så att det inte blir stopp i stuprören. Se därför till att rensa dessa från barr och löv så att vattnet kan enkelt rinna undan och på så sätt inte tränga in under takpannor.

Se även till att stuprörens längsgående skarv pekar ut från huset, annars kan smältvatten rinna in mot fasaden. Beroende på var du bor kan du även installera frostvaktskablar i hängrännor och stuprör.


Behöver du hjälp med snöskottningen?

Få hjälp av någon av våra duktiga Runners.

Ladda ned appen “TaskRunner-Få jobbet gjort” från App Store eller Google Play.


Kontrollera rasrisken

Det är även bra att emellanåt kontrollera rasrisken. Om det växelvis snöar och växelvis smälter ökar risken att snön rasar ned från taket. Håll därför extra koll på hur temperaturen skiftar så du kan minska risken för att någon fåt snö över sig.


På TaskRunner kan vi hjälpa dig att underhålla och vintersäkra huset. Vi hjälper dig med från att rensa i hängrännor och skotta snö till att bygga om altanen, montera möbler eller måla om i sovrummet.

Läs mer om vad du kan få hjälp med på  www.taskrunner.se eller ladda ned vår app.

appstore-button  google-play-sv