Snart är det säsong för umgänge och allmänt häng ute i trädgården och därmed också dags att ta fram utemöblerna. Vi ger dig några tips på hur du bäst tar hand om dina utemöbler och gör de snygga till sommaren. 

Sol, vind, vatten och luftföroreningar sliter ned och förstör dina möbler oavsett vilket material dessa är gjorda av. Men det finns flera sätt att ta hand om möblerna så att de håller längre.

Täck och tvätta

Det bästa skyddet för utemöblerna är att inte låta dem sitta ute under bar himmel mer än nödvändigt – ställ de helst under ett tak eller investera i ett heltäckande möbelskydd.

Var noga med att kolla igenom möblerna som du ställt in över vintern – har fukt och mögel smygit sig på dem under vintertid kan det vara dags att slänga möblerna på tippen.

Rusta upp

garden_furniture.png

Rusta om gamla utemöbler genom att måla om

Har du några gamla utemöbler som du hittat i garaget som ser lite halvtaskiga ut? Du kan alltid försöka att rusta upp dem. Är de inte helt förstörda räcker det ofta att måla om dem eller skruva ihop lösa delar.

Vårda rätt

Beroende på vilket material dina utemöbler är gjorda av, finns det specifika skötselråd:

Trä: 

Utemöbler av trä bör du tvätta av med vatten och såpa samt mögeltvätt vid behov. Ska du måla om dem bör du slipa bort gammal färg först. Delar av möblerna som är i kontakt med marken riskerar att dra till sig fukt och på så sätt ruttna – olja därför in dessa delar för att åtgärda detta.

Plast och konstrotting:

Plastmöbler tvättas enkelt med trasa och slitna ytor kan poleras för en glansig finish. Rotting ska helst stå inomhus och kan ibland oljas in för att träet inte ska spricka.

Aluminium, rostfritt & gjutjärn:

Möbler i aluminium och rostfritt är väldigt lätta att underhålla – tvätta bara av dem med ljummet vatten och milt rengöringsmedel cirka 2 gånger om året. Gjutjärnsmöbler som börjat rosta kan borstas och skrapas med stålborste för att sedan målas med rostskyddsfärg.

Våra händiga Runners kan hjälpa dig att måla om möblerna eller köra de gamla till tippen. Skapa bara ett uppdrag på vår hemsida eller via TaskRunner-appen.

Källor: Elle, vivilla.se