En TV som hänger fast på väggen är riktigt snyggt och praktiskt. Vi har skrivit en guide med bäst tips på för hur du sätter upp TV:n på väggen.

Bestäm plats noga

Tänk igenom placeringen av TV:noga innan du börjar. Det finns en hel det saker att ha i åtanke när man ska sätta upp TV:n på väggen.

  • Avstånd – Ofta är avståndet till TV:n begränsat av storleken på vardagsrummet och placeringen av möblerna, men försök att hitta ett avstånd som funkar för dig.
  • Ljuskällor – Ta hänsyn till ljuskällor som solljus och annat som kan störa TV-tittandet
  • Höjd – Många gör tyvärr misstaget att hänga TV:n för lågt eller högt, vilket med all sannolikhet kommer leda till nacksmärtor. En tumregel är därför att ha 60 cm upp från golvet (beroende på TV:n storlek så klart) som en utgångspunkt. När du sitter ned ska två tredjedelar av skärmen vara under din ögonhöjd, och en tredjedel av skärmen över din ögonhöjd.

Välj väggfäste

Att välja rätt väggfäste är väldigt viktigt när du ska sätta upp TV på väggen. När du väljer väggfäste är det bra att du tänker på storleken och vikten av TV:n. Det bästa är att fråga i butiken där du köpte din TV så att väggfästet passar perfekt till just din modell.


Solen kikar fram allt mer nu och då kan det vara bra att hänga upp gardiner eller rullgardiner i fönsterna. Nedan har vi samlat en guide på hur du monterar upp gardinerna på rätt sätt.

Så monterar du upp gardinstången på rätt sätt


Ta reda på väggmaterial

Svårigheten av monteringen kan variera mycket beroende på vilken typ av vägg du har. Panel och spånskivor brukar vara enkla att hänga upp saker på, men har man gips eller betong krävs anpassade skruvar och pluggar.

Ta reda på vilken typ av vägg du har genom att knacka på den. Om väggen känns hård och tätt är den säkerligen gjord av puts, betong eller tegel. Känns väggen istället lätt och ihålig kan den vara gjord av gips eller spånskiva.

Börja mäta och borra

Innan du börjar borra är det bra att du mäter ut och markerar allting väldigt noga. Använd alltid ett vattenpass så att allting blir rakt och snyggt.

Tänk även på att undersöka ifall det finns några ledningar eller rör bakom väggen. Är du ingen handyman kan detta vara klurigt, men kan göras relativt enkelt med en rad olika verktyg som lokaliserar var det är tryggt att borra. Fråga gärna efter sådana i ditt byggvarushus för att vara 100% säker på att allting görs rätt.

Sen är det dags att ta fram borrmaskinen och försiktigt borra hål på de märkta platserna. Här är det även viktigt att du använder rätt skruvar, borr och plugg för just din vägg.


Ta hjälp av en Runner

Vågar du inte borra i väggen ändå? Eller kanske saknar du en borrmaskin helt och hållet? Då kan du ta hjälp av en Runner som fixar det åt dig. På TaskRunner utför våra Runners dagligen flera uppdrag där saker ska borras upp och monteras på väggen.

Du kan boka en Runner direkt i appen – snabbt och smidigt.

Boka en Runner direkt i appen.

appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se