Gardiner i fönstret ger skydd mot insyn och ljus. Har man ganska tjocka gardiner kan de även dämpa bullret utomhus och bidra till att hålla kylan ute. Men att montera upp gardinstången som gardinerna ska hänga på kan vara lite knepigt. Vi guidar dig hur du monterar gardinstången eller skenan på rätt sätt.

Hitta rätt plats

För att sätta upp gardiner behöver du självklart montera gardinstången som de ska sitta på först.

Det finns olika sätt att montera upp gardinstången framför fönstret beroende på hur mycket plats det finns. Du kan montera dessa på fönsterkarmen, inuti fönsterkarmen, på väggen eller i taket.

Se till att se över förhållandena hos dig och planera hur du vill att gardinstången ska sitta innan du köper den.

Välj typ av gardinstång eller gardinskena

Marknaden är fylld med olika varianter av gardinstänger och skenor att välja emellan. Vilken tjocklek du väljer på din gardinstång är en stilsmak men i synnerhet så brukar smala gardinstänger passa bättre till mindre fönster och tvärtom. Om du har ett väldigt brett fönster kan du sätta ihop flera reglerbara gardinstänger.

Mät och markera

För att sätta upp gardinstången rätt är det bra att följa vissa måttregler. Den vanligaste måttregeln är att montera gardinstångshållaren 10 cm ovanför och 10 cm ut från fönstret. Vill man dock ge en känsla av högre takhöjd så kan man montera gardinstångshållarna 20 cm över fönstret.

Prova dig gärna fram och se vad som skulle passa bäst just på ditt fönster.


Har du en massa annat som behöver borras upp på väggen? Du hittar en enkel guide på hur du gör nedan.

TaskRunners guide: Så borrar du upp saker på väggen


taskrunner hjälp hemma fixa montera transport hänga borra

Ta reda på väggtyp

Innan du börjar borra i väggen för att sätta fast hållarna är det viktigt att du tar reda på vilken väggtyp det är. Du kan ta reda på det genom att knacka i väggen. Om väggen känns hård och tätt är den säkerligen gjord av puts, betong eller tegel. Känns väggen istället lätt och ihålig kan den vara gjord av gips eller spånskiva.

Ta fram borrmaskinen

Hänga upp gardin

Sist men inte minst är det dags att sätta upp gardinstången. Nedan beskriver vi hur går till väga, steg för steg:

  1. Mät – Börja med att mäta upp var du ska borra och tänk på att ha marginaler till fönstret – både horisontellt och över fönsterkarmen.
  2. Borra hål – Ta fram borrmaskinen och sätt igång med att borra hålen. Skruva sedan in skruven, men tänkt på att inte dra till skruven ordentligt ännu.
  3. Fäst hållaren – I de flesta hållare finns ett hål i nedre änden där skruvhuvudet ska rymmas. Hållaren sätts sedan fast genom att dras över skruvtoppen, mellan huvud och vägg.
  4. Upprepa – Mät återigen så att du kan borra andra hålet rätt och skapa symmetri med den andra hållaren.

Processen beskriven ovan kan skilja sig åt något, beroende på vilka hållare du har samt vilken typ av gardinsken eller stång som ska borras upp.

När du är klar är det bara att sätta upp gardiner och så vips är du klar!


Tappat bort borrmaskinen? Våra duktiga handymen,”Runners”, kommer med borrmaskinen och borrar upp gardinstången redan idag.

Ladda ner appen och få hjälp med att montera gardinskenan. 

Läs mer på www.taskrunner.se