Visste du att vi sover närmare en tredjedel av våra liv? I snitt innebär det att vi sover bort cirka 26 år. Därför tycker vi det är superviktigt att tänka på hur vi inreder sovrummet så att det inte påverkar vår sömn negativt.

1. Lugnande färger 

Tänk på ditt färgval när du ska inreda sovrummet –  livliga färger och skrikiga tapeter hör inte hemma här. Måla istället väggarna i mjuka, lugna färger som pasteller eller fridfulla blåa och gröna nyanser. Även hudfärgade toner funkar utmärkt i sovrummet.

2. Inred för lugn och ro

sovrum_blogg_bild1

Fridfulla färger och ett städat rum förbättrar din sömn

Sovrummet ska vara ett rum för ro och vila så tänk på det vid inredningen. Du behöver inte fylla rummet med en massa möbler. Det räcker med en bra och skön säng, nattduksbord och någon stor garderob eller byrå. Du bör heller inte ha någon TV eller skrivbord i rummet då det endast skapar en stressig miljö fylld av distraktioner. Inred gärna med fina textiler, bekväma kuddar och en mysig matta för att skapa en lugn stämning för vila.


Funderar du på att göra om sovrummet och inreda det för en bättre sömn? Du kan ta hjälp av någon sv våra Runners med allt från målning till montering av möbler. Det är bara att skapa ett uppdrag på vår hemsida eller genom att ladda ned TaskRunner-appen.


3. Ren luft

Ett rum med dålig luft kan påverka din sömn väldigt negativt. Det hjälper att vädra rummet då och då. Ett tips är att inreda sovrummet med växter – de är inte bara vackra men vissa av dem är även bra på att rena inomhusluften. Gröna växter med stora blad är bäst på detta som till exempel Aloe Vera, Fikus, Svärmorstunga och Gullranka. Du kan även investera i en luftrenare – speciellt om du är allergiker eller har astma.

4. Mörklägg och ljussätt på rätt sätt

sovrum_blogg_bild2

Inred med mysig belysning och satsa på rullgardiner i fönstret

I sovrummet bör du undvika digitalt ljus från TV eller starka glödlampor. Inred istället med mysig belysning från flera ljuskällor.

Satsa även på att hänga upp mörkläggningsgardiner eller rullgardiner då de skapar utmärkta förhållande för att sova utan störningen av ljuset utifrån.

5. Ordning och reda 

Ett stökigt rum kommer definitivt inte leda till att du får en god sömn. Investera i en stor garderob med bra förvaring där du kan förvara allt från kläder till sådant som inte behöver synas. Så undvik att ha det stökigt i sovrummet för att det ska vara en plats där du verkligen kan koppla av.

Källor: Metro, elledecoration, hemtex