Vår moderna vardag kan vara väldigt stressig och fylld med oro. Därför är det viktigt att vi kommer till ett hem som ger oss en känsla av avkoppling och harmoni. Vi har samlat några enkla tips på hur du inreder för ett rofyllt hem.

1. Välj en lugn färgpalett

En av de viktigaste delarna i inredningen är självklart valet av färger. Det finns färger som har en bevisad lugnande effekt på oss människor. Dessa är bland annat mjuka blåa och gröna nyanser. Även vitt, beige och ljusgrå har liknande effekter.

Välj ut olika färgkoder i en nyans som passar din personliga stil och som du kan utgå ifrån när du målar om, väljer ut möbler eller nya textiler. Att allting ser enhetligt ut kommer även ge en organiserad och lugn helheltseffekt.

2. Tänk på belysningen

Belysningen är en stor del av det som påverkar stämningen i ett hem. Tumregeln för belysning i ett hem är att ha 5 stycken olika ljuskällor i ett rum. Detta kan kännas som överväldigande, men punktbelysning är en väldigt enkelt och kul inredningstrick.

För att skapa ett mysigt vardagsrum till exempel, räcker det med att leka lite med placeringen av belysningen. Självfallet ska det finnas en taklampa men genom att till exempel, sätta en bordslampa på fönsterbrädan, ställa en golvlampa vid soffan, placera en lykta på bokhyllan och några ljusstakar på soffbordet, får du en härlig punktbelysning som skapar det perfekta mysiga vardagsrummet när mörkret faller utanför fönstret.

3. Framhäv naturen inomhus

Många av oss finner lugnet i naturen och därför är det även en viktig aspekt att ha i åtanke när man vill inreda rofyllt. Genom att ta in naturen inomhus kan vi skapa en liknande lugn känsla i våra hem som när vi är på en promenad i parken. Fyll ditt hem med gröna växter, blad och blommor året om.

Växter har även bevisade luftgörande egenskaper som höjer vårt välmående. Så pryd ditt hem med växter och njut av dem och dess härliga lugnande känsla.

4. Fokusera på sovrummet

Sovrummet är det viktigaste rummet för avslappning och ro. Det är där du ska känna dig 100% stressfri när du går och lägger dig på kvällen. Lägg därför stort fokus på att inreda sovrummet med målet att göra det till en harmonisk oas.

Undvik att ha distraktioner i sovrummet så som TV eller skrivbord. Satsa istället på att hänga upp tjocka mörkläggningsgardiner, fylla sängen med mysiga kuddar och lägg en skön stor matta på golvet.

5. Inred för alla sinnen

Inredning handlar inte bara om det visuella och estetiska. Även om det som är synligt är väldigt viktigt så bör man inte glömma andra sinnen som lukten, känslan och ljudet. Fyll ditt hem med doftljus som har en doft som lugnar ned dig, investera i en soffa som känns som ett litet moln varje gång du sätter dig på den och skaffa den där gamla vinylspelaren du drömt om, som kan fylla ditt hem med det mjuka ljudet av klassisk jazz.


appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se