Även om kylan kanske håller i sig ett tag till så är dagarna längre och solen börjar kika fram oftare. Det betyder att våren närmar sig och det är dags för årets vårstädning.

Rensa

Det första steget till ett välstädat hem är att rensa. Vi kan lova dig att du har massor av saker som du inte använder, som inte behövs längre eller som helt enkelt inte funkar. Det är dags att samla dessa saker och välja vilka som ska skickas till återvinningen, skänkas till second-hand butiken eller säljas.

kelly-sikkema-72695-unsplash

Det kan vara svårt att veta var man ska börja rensa men gå efter rum eller kategori. Du kan t.ex. gå igenom alla dina kläder, böcker, tekniska prylar och barnens leksaker. Se till att du kan se hela din “kategori” framför dig – det hjälper dig att se hur mycket som faktiskt finns. Vi har ofta en tendens att gömma undan saker vi inte använder ur syn för att slippa tänka på dem.

Sortera

När du har blivit av med det som legat och bara tagit upp en massa plats är det dags att sortera det du vill behålla. Det är viktigt att allting har en plats. Ha ett system som funkar för dig. Har du till exempel en PAX-garderob från IKEA finns flera smarta förvaringssätt för dina kläder. Dessa kan komplettera din garderob och hjälpa dig att hålla den mer organiserad i framtiden.

Gör rent

Nästa steg är att börja den faktiska städningen – dags att dammsuga, torka av damm, moppa golven, skrubba badrummet och tvätta fönstren. Ja, det är en hel del som ska göras. Men ge inte upp! Behöver du en paus eller hinner helt enkelt inte med allting själv kan du alltid anlita hjälp.

Ta in lite nytt

När du har rensat ordentligt har du säkert en del plats som behöver fyllas med något nytt. Men var försiktig – ta inte in för mycket nytt så att du hamnar tillbaka i ruta ett.

jordan-whitt-107022-unsplash

Vårt tips är att fylla ditt hem med lite grönt inför våren. Växter är inte bara fina dekorationer – de hjälper även till att hålla luften hemma ren samt skapar en känsla av liv. Ta in dina favoritväxter och kanske något färgglatt för att skapa en vårstämning inomhus.

Anlita hjälp

På TaskRunner kan du få hjälp med att transportera bort saker till tippen eller second hand-butiken, städhjälp eller rensning av trädgården – allt det där du kanske inte riktigt hinner med när du städar inför våren. Tveka inte att anlita en Runner redan idag.

appstore-button google-play-sv