Garderobsserien PAX från IKEA är väldigt populär då den är flexibel, stilren och innehåller en massa smarta förvaringslösningar. Men att montera PAX garderoben är allt annat än lätt. Låt oss hjälpa dig med monteringen med hjälp av denna korta guide.

1. Se till att du har rätt verktyg

montera pax

Det första du behöver göra är att se till att du har alla verktyg som behövs för att montera PAX garderoben.

Dessa verktyg behöver du:

  • Hammare
  • Skruvdragare med bits
  • Skruvmejsel för olika skruvtyper
  • Tumstock eller måttband
  • En blyertspenna
  • Vattenpass

2. Gör plats för monteringen

PAX garderober är ofta stora och består av många olika delar. Därför är det viktigt att du har gott om plats för monteringen så att du kan lägga ut alla delar och verktyg samt röra dig fritt under arbetets gång.

3. Skydda golvet

Vid möbelmontering kan repor och skador orsakas på både golvet och PAX garderoben . Se därför till att skydda ditt golv vid monteringen genom att lägga exempelvis en filt eller en matta under.


Behöver du hjälp med IKEA-montering?

Att montera möbler kan vara svårt och frustrerande, därför har vi en tjänst där du kan outsourca din möbelmontering. Ladda ned TaskRunner, lägg upp ett uppdrag och få dina möbler monterade – snabbt och smidigt.

Skapa ett uppdrag


Montera PAX

4. Montera PAX – steg-för-steg

PAX garderobsserien är så populär då den låter dig kombinera olika delar och bygga ett garderobssystem som verkligen passa dig och ditt rum. Därför skiljer sig monteringen från model till model, så det är viktigt att noggrant följa instruktionerna som följer möbeln. Nedan har vi skrivit ihop en generell guide för hur man ska montera pax garderob från IKEA.

1. Börja med att montera stommen

Det är viktigt att stommen till garderoben blir stabil. Placera ut de olika modulerna sida vid sida och montera ihop dem med varandra. Använd skruvar och pluggar som medföljer och se till att allting sitter rätt.

2. Säkerställ stabilitet

Mät avståndet till taket så att du kan resa upp garderoben (takhöjden bör vara minst 244 cm).

När garderoben står upp; ta fram vattenpasset och kontrollera att den står rakt. Dubbelkolla även att sidodelarna är i rak vinkel dvs. 90 grader från golvet.

taskrunner hjälp hemma fixa montera transport hänga borrahänga borra transport taskrunner

3. Skruva fast dörrarna

Börja med att skruva fast skenan för dörrarna både i överkant och i nederkant på de olika delarna av garderoben.

När du har det klart kan du skruva fast hänganordningarna på skjutdörrarna, upp och nertill, så att de sitter på plats. Gör detta gärna på en filt på golvet.

Haka sedan på dörrarna på skjutskenorna en i taget. Kontrollera så att dem sitter korrekt och montera dörrstoppen längst ut på skjutskenorna.

4. Montera inredning

Nu är du nästan klar! Nu återstår endast att montera inredningen. Detta varierar beroende på vilken typ av inredning som du har valt. Se till att följa anvisningarna och sätta ihop inredningen så att den sitter fast ordentligt.

5. Skruva fast garderoben i väggen

När garderoben är färdigmonterad är det dags att ställa den på plats och fästa den i väggen. Använd en blyertspenna för att göra markeringar inuti vinkeljärnet. Fäst därefter en skruv i vardera vinkeljärn i väggen så att garderoben inte välter.

Så där! Nu har du en färdigmonterad pax garderob.


Ingen lust att montera PAX-garderoben själv? Det är helt okej. På TaskRunner hittar du en massa duktiga möbelmontörer som kan hjälpa dig med monteringen redan idag.

Läs mer om hur vår app funkar på www.taskrunner.se

appstore-button google-play-sv