Temperaturen börjar sjunka runt om i landet och december är snart runt hörnet. Vintern är redan i full fart i norra delar av landet medan det är dags för södra Sverige att börja förberedda sig inför vinterkylan. Skiftningar i säsonger betyder även förändringar i garderoben. Vi ger dig några enkla tips på hur du får ordning på garderoben till vintern.

1. Sortera igenom garderoben

Ta lite tid för att gå igenom garderoben och byrån för att få en överblick av alla dina kläder. Säsongsorganisering är ett perfekt tillfälle att minimera antalet plagg som förvaras i garderoben. Börja med att dela upp allting i tre högar:

  • ‘Återvinna’ – Där samlar du alla toppar som du ej kan få ur fläckarna ifrån, strumpor med hål och rivna blusar. Dessa kan sedan köras till återvinningen eller lämnas på närmsta klädbutik.
  • ‘Ge bort’ – Skapa en hög med plagg som du kan tänka dig att skänka till en second hand butik eller välgörenhet. Välj de kläder du inte längre tycker om eller inte ser ha på dig inom de närmsta 6 månaderna.
  • ‘Sälja’ – Om du har kläder som är i bra skick och grym kvalité kan du välja att sälja de vidare till t.ex. bekanta eller genom att använda någon online tjänst.

2. Organisera

Nästa steg är att organisera allting på ett smart sätt. Ett smart organiseringssystemet är ett sådant som ger allting en plats och som hjälper dig att hålla ordning.

När du byter ut plaggen i garderoben från vår- och sommarplagg till sådana som passar mer till vintermånaderna så finns det några saker att tänka på:

  • Ta tid att tvätta och torka alla plaggen som inte passar för vintersäsongen
  • Fundera på hur du vill förvara kläderna. Har du extra plats i garderoben? Eller behöver du köpa till förvaringslådor hänga upp en till hylla?

3. Skapa smart förvaring

Efter att du har rensat bland plaggen, tvättat dem och hittat ett bra ställe hemma att förvara dem på är det dags att fundera ut hur man bäst kan förvara dem.

Det finns en hel del smarta förvaringsätt som kan funka bra:

  • Förvaringslådor till garderoben – Har du t.ex. en stor PAX garderob från IKEA? Då kan du köpa till inredning och lådor som är anpassade till just din garderob. Ett bra sätt är att köpa till lådor med fack där du lätt kan organisera mindre plagg som hattar, badkläder och sommarskor.
  • Sängförvaring – Utnyttja platsen under sängen och skaffa sängförvaring. Det finns en hel del förvaringslådor som du bara enkelt kan rulla in under sängen – perfekt till förvaring av säsongskläder!
  • Rulla kläderna – Ett enkelt tips är att rulla kläderna istället för att vika dem. Då tar de inte upp lika mycket plats och dessutom blir de mindre skrynkliga.

 


Har du precis köpt en ny garderob från IKEA och behöver hjälp med att montera ihop den? Eller vill du kanske hänga upp fler hyllor i garderoben? Anlita en händig privatperson genom TaskRunner som kan hjälpa dig med detta – snabbt och smidigt! Skapa ett kostnadsfritt uppdrag i vår app.