Här ger vi dig fyra smarta tips för en snyggare upphängning

Tavelvägg

Att få till en snygg tavelvägg kan vara lite knepigt. Vårt tips är att lägga tavlorna på golvet innan du hänger upp dem för att hitta den rätta kompositionen. Har du en större tavla? Börja med den och placera de mindre runt om. För ett symmetriskt intryck, ha samma avstånd mellan tavlorna och se till att de yttre linjerna är räta.

Extra tips: Ta en bild med mobilen för att minnas din layout.

Pröva med papper

Klipp ut pappersbitar lika stora som ramarna och häng på väggen för att få känslan av hur tavlan eller tavlorna kommer göra sig i rummet.

Extra tips: I en hall eller ett rum där man vanligtvis står upp kan det vara snyggt om tavlorna hänger lite högre. I ett rum där man däremot sitter ner som i ett kök eller vardagsrum kan tavlorna med fördel hängas lite lägre.

Skydda gipsväggen

Råkade du klanta till uppmonteringen? Hålen kan enkelt lagas med lättviktsspackel som torkar snabbare än mediumspackel och är enklare att sandpappra. Mellan tre och fyra lager brukar räcka för att täcka över skadan.

Extra tips: Är det en lätt tavla du vill hänga upp? Använd dig av monteringsstrips. Med dessa behöver du inte göra hål i väggen och de är enkla att ta bort utan spår. Kan användas på kakel, glas, speglar, målade/lackade och hårda träytor. Hittas bl.a. på Clas Ohlson.

Borra i betong

Något som ofta händer är att pluggen dras ut från väggen. Det är inte ovanligt att en tung tavla eller spegel faller i golvet för att kroken eller skruvarna i betongväggen lossnar. Se till att använda en plugg som passar i hålet du borrat och att skruven har samma dimension som pluggen.

Extra tips: Skall du borra i betong så behöver du en borrmaskin med slagborrsfunktion. Låna eller hyr av grannen.

Känns det fortfarande knepigt och du vill få en perfekt upphängning eller skydda dina väggar från fula hål? Boka då en händig Runner här.

TaskRunner hjälpen finns närmare än du tror