Hänga upp tavlor utan hål i väggen låter för bra för att vara sant, eller hur? Vi har samlat både för- och nackdelar med att använda sig av självhäftande spik, så du kan välja vilken metod som passar dig bäst.

Hänga upp tavlor utan spik – För- och nackdelar

Innan du börjar hänga upp dina tavlor och dekorera är det viktigt att tänka på hur du ska gå tillväga. På vilken höjd ska du spika fast tavlan?

Det finns mycket som kan gå fel och som blir svårt att korrigera i efterhand. Därför är det vid vissa tillfällen lämpligare att använda sig av en självhäftande spik, eller så kallad monteringsstrip.

tavlor på väggen gul tavla på vägg

Vad är självhäftande spikar?

Självhäftande spik fungerar på ett smart sätt och använder sig av tejpremsor för att hålla sig uppe på väggen. Det finns en krok på den så du lätt kan hänga upp exempelvis tavlor. Men det är viktigt att du följer instruktionerna på det märke du köper, annars riskerar du att tavlorna kan ramla ned från väggen och skadas.

Självhäftande spikar kommer till bra användning i vissa situationer, medan att spika och borra upp tavlor kan vara en bättre lösning i andra situationer.

Fördelarna

Fördelarna med att använda sig av självhäftande spik är många.

  • Inget hål i väggen är den största fördelen, enligt tillverkaren behöver du inte heller vara orolig för att några fula märken dyker upp efter användning, var dock försiktig och följ råden från tillverkaren för produkten du har.
  • Perfekt att använda i lägenheter du bor i temporärt, då det lätt går att återställa lägenheten till hur den såg ut innan när du flyttar.
  • Du behöver inte extra verktyg, ingen hammare eller borrmaskin för att utföra arbetet.

Lättare än så blir det inte, du sparar energi och tid.

hänga borra transport taskrunner
taskrunner hjälp hemma fixa montera transport hänga borra

Nackdelarna

Nackdelarna är också värda att nämna.

  • Vikt måste du ha koll på.

Självhäftande spikar brukar ha vikt upp till 1 respektive 2 kg/krok. Tyvärr klarar dom inte för tunga objekt, men om du använder två självhäftande spikar kan du fördela vikten. När det kommer till tyngre tavlor är det rekommenderat att använda sig av spik eller skruv.

  • Skör tapet kan vara riskfyllt och djup textur kan få dåligt grepp.

Det råder delade meningar och det bästa är att följa tillverkarens råd för ditt märke.

  • Självhäftande spikar är dyra jämfört med spikar och skruvar.

Blir det flera tavlor kommer du behöva flera självhäftande spikar, däremot kommer du inte behöva laga hål i din vägg efter användning som du skulle behöva om du gick för det andra alternativet.

  • Fler steg kommer med att använda sig av självhäftande spikar. Det kan se enkelt ut när du slipper verktyg, men det är fler moment. Du måste ha koll på hur många du ska använda dig av, att ytan är fri från smuts, ta bort första lagret och låta den sitta under en tid för att låta den verka.
  • Risken är större när du använder dig av självhäftande spikar, det är trots allt tejp du behöver förlita dig på. Om du är rädd om dina dyra tavlor är det en säkrare lösning att då använda sig av spik eller genom att borra hål.

Tips

Ett viktigt tips när det gäller användning är att börja med att rengöra din yta noggrant med alkohol (isopropanol), detta gör det mycket säkrare för din tavla att sitta kvar.

Ett annat tips är att en självhäftande spik aldrig ersätter den soliditet en spik eller skruv ger.

Vi hoppas att ni nu har en bättre förståelse över skillnaderna mellan att använda sig utav en självhäftande spik och en spik eller borr och kan bestämma vad som passar bäst i eran situation.


Gör det lätt för dig och få hjälp med att hänga upp tavlorna. Vi på TaskRunner har kunniga Runners som utför uppdraget på kort varsel och utefter ditt förslag på tid. Inga dolda avgifter. Du laddar upp ett uppdrag i vår app “TaskRunner – Få jobbet gjort” och bestämmer dig därefter. Besök hemsidan TaskRunner.se för att lära dig om hur appen fungerar.

appstore-button google-play-sv