Det finns ett par saker som är bra att ha koll på innan temperaturen sjunker för att du inte ska drabbas av kostsamma skador när vintern kommer. I vår kompletta guide hittar du vad som behöver ses över inomhus och utomhus. Om du vill veta hur du bäst städar ditt hem kan du läsa vår lista här.

Att fixa inomhus

1. Få värmepannan kollad
Att värmen fungerar när det börjar bli kallt är fördelaktigt om du inte gillar att frysa. Ibland kan det vara bra att ta in en fackman för att serva systemet. Ett tips för sommarhuset är att man kan förebygga frys- och fuktskador genom att ha igång underhållsvärme i de delar där rör och vatten finns.

2. Köp en programmerbar termostat
En programmerbar termostat kan spara dig mycket pengar i energikostnader genom att sätta den på låg temperatur automatiskt under natten och när du inte är hemma.

3. Kolla efter drag
Kolla efter drag vid varje dörr och fönster. Genom att använda ett tänt ljus och se om lågan fladdrar vid springorna kan du se var du kan behöva täcka dragen eller reparera listerna.

Behöver du hjälp att fixa dessa saker? Inga problem, vi löser det!

4. Läckande kranar
Det är viktigt att regelbundet se över kranar och vattenledningar och speciellt innan utetemperaturen sjunker alldeles för lågt.

5. Lufta elementen
När du sätter igång värmesystemet är det även läge att lufta elementen.

Att fixa utomhus

1. Rengör altanen och ställ undan utemöbler
För att skydda utemöblerna mot snö och köld är det viktigt att packa in dem ordentligt med presenningen eller ställa undan dem i förrådet över vintern. Hur din altan ska behandlas inför vintern varierar så fråga din lokala bygghandel hur du bäst går till väga.

2. Se över fasaden
Bor du i hus kan det vara bra att se över så att fasaden inte har flagande färg eller sprickor.

3. Koppla bort vattenslangen
Något som kan ställa till riktig oreda är att man glömmer koppla bort vattenslangen. Detta kan i sig leda till att vattenröret fryser sönder inne i väggen.

4. Rensa taket
Under sommar och höst kan en del skräp samlas på taket. När löv och kvistar ligger på taket kan de skada det genom fukt som samlas och så småningom tränger genom konstruktionen. Att stuprören är fria från löv och annat är också viktigt för att regn- och smältvattnet ska kunna rinna fritt!

5. Trädgården
Vi har satt ihop en guide till hur du kan förbereda din trädgård inför hösten och ta hand om växterna och gräsmattan. Läs hela guiden här.

Känns listan lång? Ta hjälp av någon av våra Runners som kan bocka av listan åt dig!

Vi fixar det du inte orkar! Boka ditt uppdrag idag.