pexels-photo-437744

Hösten är på intåg och även om du har förberett genom att ta fram dina varmaste tröjor och bunkrat upp med te och rödvin i skafferiet behöver din trädgård lite extra kärlek nu i september. Det finns en del saker som är bra att göra nu för att trädgården ska klara sig igenom vintern ända tills snön smälter igen.

Beskär träden

Att beskära träd, buskar och klätterväxter görs med fördel under JAS-perioden – juli, augusti och september. Äppelträden kan klippas så sent som i november. Det är viktigt att ha rätt redskap när du beskär dina växter. Några bra basredskap att ha tillgång till är: en vass och bra sekatör som används vid beskärning och gallring, en grensax och grensåg samt en häcksax. Med dessa verktyg kommer du långt i din beskärning.

pexels-photo-213613

Behöver du hjälp i trädgården? Vi löser det!

Plantera

Början på hösten är en bra tid för att plantera nya växter. Det som du vill ska blomma till våren bör du plantera under hösten. Det kan vara allt från vårlökar till bärbuskar och fruktträd. Hösten är också en bra tid för att föröka växterna. Detta gör du genom att gräva upp dina perenner och dela dem mitt itu. På så sätt kommer du ha två växter till nästkommande säsong.

Gräsmattan

Det är inte allt för ovanligt att det börjar växa mossa i gräsmattan under hösten. Så i september till oktober kan det vara bra att sprida mossmedel i gräsmattan. Under hösten är det ett extra bra tillfälle att sköta om gräsmattan och få den att växa då den inte utsätts för lika mycket slitage och används i mindre utsträckning. Den nysådda och nyreparerade gräsmattan kan således återhämta sig ostört. Den fuktiga höstluften gynnar också gräsets tillväxt. Jorden är fortfarande varm och fröna hinner gro.

pexels-photo-189796

Annat småfix

  1. Tömma vattenslangen för att undvika att den förstörs av kylan som kommer.
  2. Plantera frosttåliga växter.
  3. Ställa undan trädgårdsmöblerna.
  4. Skörda i grönsakslandet.
  5. Tvätta, olja och ta hand om trädgårdsredskapen.

 

Ta hjälp av TaskRunner! Vi fixar det som du inte orkar.