Äntligen är maj här – sol, långa dagar och härliga dagar ute i trädgården. Vi har samlat lite tips på saker som är bra att göra i trädgården under maj.

Rensa efter vintern

Har du inte riktgt hunnit städa upp i trädgården under tidig vår så är det dags. Börja rensa i rabatter, klippa till buskar och häckar. Där är lätt se det som har vissnat bland den nya blommande växtligheten. Skär bort torra grenar och plocka bort löv, grus och annat skräp som hamnat i trädgården under den långa vintern.

Beskär rosorna

Om du inte hunnit ta hand om rosorna än så är det dags. Rabattrosorna bör klippas till mellan 15 och 30 cm över marken, medan rosbuskarna behöver snyggas till med en vass sekatör.


Har du vårstädat i trädgården men inte hunnit bli av med allt trädgårdsavfall? Boka en Runner som forslar bort allting redan idag.


Odla med barnen och barnbarnen

neonbrand-637890-unsplash

Att odla tillsammans med familjen kan vara en superrolig aktivitet för någon fin maj-eftermiddag. Ni kan plantera allt från pumpor, bönor, morötter och jordgubbar. Se till att göra fina skyltar och öven plantera lite fina sommarblommor runt omkring.

Plantera nytt 

I södra delen av landet är det nu läge att börja plantera. Du kan börja smått med allt från att så grönsaker till att plantera krukväxter. Från och med april fram till september är det även planteringssäsong för perenner. Plantera dessa i grupper om minst tre.

Sätt dig även ned och gör upp en plan för planteringen av buskar, träd, prydnadsgräs, perenner och annat kul inför sommaren.

Skaffa pallkragar

Om du inte har en stor yta eller något bra ställe att gräva på så kan du skaffa dig ett par pallkragar. Du fyller dessa till hälften planteringsjord och hälften kogödsel, för att sedan kunna odla allt från sallat och spenat till kryddväxter och annat. Det är både enkelt och kul att ha på sin balkong eller uteplats!

Rensa ogräset

agriculture-backyard-blur-296230

Jorden börjar bli varm och full av energi under denna tiden på året. Ogräset trivs i sånt jord, därför bör du se till att ha koll på och rensa ogräset så fort som möjligt. Gräv djupt och dra upp ogräset tillsammans med rötterna så att det försvinner helt.

Ta hand om gräsmattan

I stora delar av landet kan det fortfarande vara lite tidigt att börja ta hand om gräsmattan, men där det går är det värt och se till att klippa den. Se till att klippa den försiktigt så att den inte skadas. Gräsmattan bör klippas cirka 3-4 centimeter och gödslas vid behov. Ska du anlägga en ny gräsmatta är maj och juni den perfekta tiden att göra det.

Planera en uteplats

squarely-1354291-unsplash

Maj är den perfekta tiden att ta sig an ett projekt där du förbereder och dekorerar altanen, terassen eller balkongen. Olja in altanen, borsta av utemöblerna, sätt ut nya prydnadskuddar och filtar. Du kan även plantera några fina perenner i kurkor eller varför inte skapa en liten kryddträdgård på balkongen? Både funktionellt och kul!

Källor: odla.nu, lantliv