Vi har samlat några smarta tips som hjälper dig att minska din elförbrukning hemma samtidigt som det minskar din miljöpåverkan. En win-win helt enkelt.

1. Stäng av elektroniken

En av de största eltjuvarna som man ofta glömmer bort är “standby-läget” som finns på de flesta av våra elektroniska apparater hemma. Skippa standby läget och stäng av TV, video, dator och spelkonsoler med hjälp av strömbrytaren istället för att bara använda fjärrkontrollen. Tänk även på att dra ut laddare ur kontakten när den inte används. En laddare drar oftast ström även om apparaten som ska laddas inte är inkopplad.

2. Spara vatten i vardagen

Försök att ha en vana att alltid stänga av vattnet när du t.ex. borstar tänderna eller tvålar in dig. Har du ingen diskmaskin (den sparar energi jämfört med handdisk) bör du aldrig diska under rinnande vatten då det slukar en hel del energi. Att bada tar mycket mer energi än en dusch. Genom att duscha snabbt och effektivt kan reducerade din elkonsumtion med ca. 700 kWh per år.

3. Sänk temperaturen

Genom att sänka inomhustemperaturen med en enda grad kan du minska energianvändningen med hela 5%.

4. Byt till effektiv belysning

Byt ut gamla glödlampor till effektivare lågenergilampor och LED-lampor. En annan fördel med sådana lampor är att livslängden är längre. Ett till sätt att spara energi är att installera en dimmer, ljussensor och andra effektiva funktioner.


Behöver du hjälp att hänga upp en ny lampa eller byta ut glödlampan? Anlita en Runner som fixar det redan idag.


5. Tvätta miljövänligt

  1. Fyll tvättmaskinen ordentligt innan du sätter på en tvätt då tvättmaskinen förbrukar lika mycket energi oavsett hur full den är
  2. Använd miljö- eller sparprogrammet på tvättmaskinen
  3. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader då det kan nästan halvera energianvändningen
  4. Använd miljömärkt tvättmedel
  5. Lufttorka om möjligt och använd hellre torktumlare än torkskåp
buddycompany taskrunner tjänster i hemmet hjälp service städning tekniksupport handymenhänga borra transport taskrunner

6. Tänk på isoleringen

Se till att isolera fönster och ytterdörrar väl. Behövs det kan du byta ut och montera nya tätningslister. Detta förhindrar att kyla kryper in sig i huset. Dålig isolering blir dyrt då uppvärmningskostnaderna ökar enormt. Du kan behålla värmen i rummet enkelt genom att t.ex. hänga stora gardiner och dra för persienner på nätterna.

7. Handla nytt med omtanke

När du ska köpa en ny TV, tvättmaskin eller någon annan sorts hushållsapparat kan du ta hjälp av energimärkningen. Den finns på de flesta vitvaror, TV-apparater, lampor m.m. och hjälper dig att göra ett energismart val när du handlar.

appstore-button google-play-sv
Källor: elskling.se, vattenfall, energimyndigheten