Köksrenovering är en av de mest stressiga hemmaprojekten. Det är mycket arbete och planering innan man kan få till sitt drömkök. Därför har vi samlat några råd för dig som planerar en köksrenovering.

1. Välj en bra layout

köksrenovering

Det första steget är självklart att bestämma layouten på köket. Har du möjlighet att ändra på den eller tillåter planlösning av huset endast en eller två olika layouts? Se till att välja en layout som känns bra för det utrymmet som finns. Se till att köket har tillräckligt med plats att röra sig på, arbetsyta och förvaring.

När du planerar layouten bör du följa “kökstriangeln”. Det är en princip som går ut på att köket ska vara planerat på ett sådant sätt att den som arbetar i köket ska enkelt kunna ta sig mellan tre olika punkter: kyl, spis/ugn och vask. Dessa bör ligga nära varandra och inte ha några hinder emellan.

2. Smarta placeringar för eluttagen 

Nästa steg är att fundera på var du kommer att behöva eluttag. Tänk på var det kommer att behövas belysning och var i köket elapparater ska placeras ut.

Eftersom elkontakter kanske inte är den finaste inredningsdetaljen så går det hur bra som helst att gömma dem i köket. Dessa kan t.ex. placeras ut inne i eller under skåp.

3. Belysning

Som i varje rum är belysning väldigt viktigt även i köket. Se till att du planerar ut placeringen av belysningen redan i början av din köksrenovering. Det är bra att ha en klar bild av vad du vill få ut av belysningen i ditt kök innan du väjer typ av belysning.


Planerar du en köksrenovering?

På TaskRunner kan vi ge dig ett prisförslag för hjälp med monteringen av ditt kök redan idag. Ladda ned appen, skapa ett uppdrag och få prisförslag från våra Runners inom några minuter. Dessutom erbjuder vi även ett gratis besök innan anlitande. 

Skapa ett uppdrag


4. Förvaring & skafferi

Förvaring är bland det viktigaste i ett kök. Se till att du har olika typer av förvaring alltså ett skafferi, ett städskåp, plats för källsortering, bestick lådor och skåplådor. Glöm inte heller att planera in kryddförvaringen. Kryddorna skall helst inte förvaras ovan spisen utan bör istället förvaras mörkt.

5. Smarta detaljer

köksrenovering

Vem sa att man inte kan ha snygga inredningsdetaljer i köket? Köket är den perfekta platsen för funktionella och smarta detaljer. Använd fina burkar att ha kaffe och te i, ställ fram skärbrädan som en detalj och placera basilikan i en fin kruka på köksön.

6. Glöm inte mikron

Ett misstag många gör är att glömma bort att planera ut en specifik plats för mikron. Mikron är kanske inte den finaste detaljen i köken och tar upp en hel del plats av arbetsytan. Du kan gömma mikron bakom en skåplucka eller i skafferiet. Ett tips är att ställa mikron i ögonhöjd, t.ex. i en öppen kökslucka.

7. Köksö

köksrenovering

Om det finns plats för en köksö i ditt kök så tycker vi det är en självklar vinnare som du bör planera in. Det finns nämligen en hel del positiva saker med en köksö, så som extra arbetsyta, extra förvaring och ett bord/bar i ett.


Behöver du hjälp med din köksmontering?

På TaskRunner kan du boka en duktig Runner som hjälper dig med monteringen av köksluckorna, skruvandet av lådorna, målningen av väggarna eller monteringen av bänkskivan. Få prisförslag på din köksmontering redan idag genom att skapa uppdraget i appen.

Du kan läsa mer om hur vår tjänst funkar på www.taskrunner.se

appstore-button  google-play-sv