När du ska byta tak finns det mycket att tänka på och val som inte alltid är enkla att göra. Det är en stor investering som kräver eftertanke och förberedelser. Vi har samlat tips på vad du bör tänka på när du ska byta tak.

1. Börja i tid

Att byta tak är ingenting man ska vänta med. Om du ser att taket kommit till skada är det bra att agera snabbt och innan det börjar läcka. Om man inte reagerar snabbt riskerar man att skadad når den underliggande konstruktionen så som t.ex. takstolar eller råspont brädorna.

2. Välj rätt takmaterial

plåttak

Om du endast ska byta tak kan det vara bra att välja samma typ av takbeläggning som redan ligger på taket, då det förenklar arbetet.

Vill du byta takmaterial är det viktigt att du är noga med ditt val så att det passar typen av beläggning som redan finns. Vid låg lutning passar tak som papp, plåt eller betongpannor. Se till att diskutera vilket typ av takmaterial som passar just ditt tak med takleverantören.

Glöm inte även att fundera över färgen och ytbehandlingen av taket. Det gör en stor skillnad på slutresultatet.

3. Gör avvattning

Medan du byter tak är det perfekt tid att passa på och göra en översyn över hela takavvattningen. Det hjälper dig att undvika framtida eventuella skador eller leakage.


Ska du renovera?

På TaskRunner hjälper vi dig med allt från målning och golvläggning till bygge av altan och pergola.

www.taskrunner.se 


4. Dubbelkolla bygglov

papptak

När du ska byta tak, takbeläggning eller färg på taket kan det behövas bygglov. Se till att kontakta kommunen och dubbelkolla ifall bygglov krävs för ditt takprojekt innan du påbörjar arbetet.

5. Anlita en Runner

Att lägga tak är ett tidskrävande projekt som kräver en mycket händig person. Därför är det bäst att anlita någon med fackmässig kompetens som kan utföra jobbet åt dig. På TaskRunner har vi en massa duktiga Runners som hjälper dig med takläggningen på ett smidigt och professionellt sätt.

6. Få en tydlig offert

Taket är en av husets viktigaste delar och ska hålla länge, vilket också betyder att byte av tak kan kosta en hel del pengar.

Priserna varierar och beror på en rad olika faktorer:

  • Storlek på ytan där taket ska läggas
  • Vilka material som ska använda/ifall material ingår
  • Arbetsbördan och personer som krävs för arbetet
  • Ifall annat än byte av tak ingår (t.ex. avvattning)

Jämför offerter från olika Runners och var tydlig med vad som ingår i arbetet för att få bästa möjliga pris.

På TaskRunner erbjuder vi även ett gratisbesök där Runnern kan komma förbi och titta på arbetet innan de ger en slutgiltig offert.

 


Läs mer om hur du kan skapa ett uppdrag och anlita en Runner som hjälper dig med takbytet på www.taskrunner.se

appstore-button  google-play-sv