Solen kikar fram oftare, snön smälter och dagarna blir ljusare. Det innebär att det nu strax är vår. Har du nått vårprojekt på gång? Vi ger dig exempel på 6 olika hemmaprojekt för våren.

1. Bygga altan

En altan är en bra investering särskilt för de kommande vår- och sommarmånaderna. Det skapar en fin uteplats där du kan sätta dig och njuta av en kopp kaffe i solen. Inred altanen med sköna utemöbler som gör det till en avkopplande plats.

Det finns olika sätt att bygga en altan på:

 • Utan plintar – Då byggs ett friliggande trädäck på marknivå. Det är viktigt att marken är väldränerad och underarbetet utförs grundligt för att det ska leda till bra resultat.
 • Med bärlina – Hela konstruktionen bärs upp av bärlinor. Mellan dessa ska det monteras golvreglar. Det är viktigt att alla dimensioner är korrekt och avstånden hålls konsistenta när man bygger en altan med bärlina.
 • Altan med tak och regel – Syftet med ett tak på en altan är att skydda möblerna mot regn och altanen mot starkt solljus. Skärmtaket ska dock helst inte täcka hela altanen och tak över uterum kräver i vissa fall bygglov.

Att bygga en altan är dock ett större projekt och vi rekommenderar att en hantverkare utför arbetet så att resultatet blir så bra som möjligt.

2.Vårstäda trädgården

trädgård

Efter en lång vinter är det dags att vårstäda i trädgården.

Förberedd trädgården för härliga dagar i solen.

3.Bygg en pergola

pergola

Att bygga en pergola är ett härligt vårprojekt! Pergolan kan ge rum, skugga och en trevlig samlingsplats i din trädgård. Och det bästa av allt? Du kan designa pergolan exakt som du vill ha den efter din stil och dina behov.

Pergolor kan byggas med av allt från billigare träslag till stål eller betong. Det viktigaste att tänka på är vad din pergola ska användas till och att den står stabilt.


Anlita en hantverkare via TaskRunner

Få hjälp med ditt vårprojekt av någon av våra superduktiga Runners.

Ladda ned appen “TaskRunner-Få jobbet gjort” från App Store eller Google Play.


4. Skapa en uteplats

uteplats

Med soligare väder vill man spendera mer tid utomhus. 2021 kanske är året då du äntligen skapar den perfekta uteplatsen som du drömt om?

Ta fram utemöblerna, montera grillen, häng upp ljusslingor för mysig kvällsstämning och lägg fram filtar och kuddar för bekvämt sittande.

5.Organisera i garaget

Under vårstädningen är det även bra att ta tag i organiseringen av garaget. Så gör du i 5 enkla steg:

 1. Börja med att bestämma vad garaget ska användas till  (parkering av bilen, hobbyverkstad, förvaring m.m)
 2. Rensa rensa rensa! Se till att slänga gammalt skräp du samlat på dig för att skapa plats
 3. Skapa ordentlig förvaring. Montera ihop t.ex. ett Elfa system från IKEA där du kan fylla hyllorna med förvaringsboxar och andra lösningar som gör det enkelt för dig att organisera allting som krävs.

6.Måla staketet

Har staketet sett bättre dagar? Att uppgradera staketet är ett perfekt projekt till våren.

Guide till att måla staketet:

 1. Rengör hela staketet med målartvätt och skölj med vatten
 2. Slipa och skrapa bort all gammal färg
 3. Slipa staketet så att det är matt
 4. Behandla även med olja om detta krävs
 5. Grundmåla alla ytor
 6. Måla två gånger med vald färg

 


Vad är ditt projekt för våren? Om du behöver hjälp med målningen av staketet, bygget av altanden eller vårstädningen så hittar du hjälp på TaskRunner.

Läs mer om vad du kan få hjälp med på  www.taskrunner.se eller ladda ned vår app.

appstore-button  google-play-sv