Att montera en TV på väggen kräver god förberedelse. Det finns mycket att tänka på för att slippa dom vanligaste misstagen. Vi tänker ge dig 5 tips på de viktigaste sakerna du behöver tänka på innan du sätter upp tv:n på väggen. 

Är väggen lämplig?

Innan du börjar borra i din vägg måste du ha koll på en rad saker. 

  • Ledningar – I din vägg kan det finnas vattenrör och elkablar. Det viktigaste att ha koll på innan du sätter igång är om det finns ledningar inuti din vägg. Om du borrar fel så kan det orsaka skada som är svår att reparera. Det finns verktyg som metalldetektorer som underlättar jobbet. 
  • Gips- eller betongvägg – Vilken typ av vägg du har är väldigt viktigt att ha koll på också. Olika väggar kräver olika typer av skruvar/pluggar. Kolla i din butik så hjälper dom dig. 

Om du är osäker så kan du ta hjälp av kompetenta hantverkare som hjälper dig snabbt och enkelt med uppsättningen. 

Vilken typ av väggfäste fungerar bäst?

Det finns olika typer av fästen för att sätta upp din TV på väggen. Vilket typ av fäste du ska välja beror på vilken typ av TV du valt och vart på väggen den ska sitta. 

  • Fasta väggfäste – Om du inte behöver justera din TV så är det här det bästa alternativet. Det är kostsamt och kompakt, om din TV också är slimmad kommer det inte ta upp mycket plats. 
  • Lutbart väggfäste – Det här alternativet är bra om du vill justera tv:n så du får den bästa betraktningsvinkeln. Däremot tar det då upp lite mer plats och ger inte en lika slimmad look som ett fast väggfäste. 
  • Vridbara väggfästen – Din TV hänger på en arm från väggen, du har möjlighet att vrida tv:n åt alla håll. Men viktigt är att kolla så väggfästet klarar av vikten på tv:n. Detta alternativ är oftast dyrare. 

tv på vägg

Montera fästet på TV och vägg

Det viktigaste du måste ha koll på är måtten på din TV. TV-apparater använder sig av det universella måttet “VESA”. VESA-måttet är avståndet mellan hålen på baksidan av din TV där fästet ska monteras. Du får reda på ditt VESA-mått genom att antingen fråga i butiken där du köpte TV:n, kolla på tv:ns bruksanvisning eller genom att söka på modellnumret. 

Höjd och avstånd

Höjden spelar en stor roll i bekvämligheten. Det många gör fel när de sätter upp sin TV på väggen är att man placerar TV:n för högt. TV:n ska vara i höjd med ditt huvud, gärna en aning lägre. Det du kan tänka på är din höjd du kommer vara i när du tittar på TV.

Ljuskällor

Nu är du snart klar. Sista rådet kan anses onödigt, men det är viktigare än många tror. Vilken typ av belysning du väljer att sätta tv:n i spelar en stor roll i din upplevelse. Om du väljer att ha ett fönster nära tv:n kommer ljuset från fönstret att skymma din tittarupplevelse. Ljus skapar också en stämning i rummet, därför är det viktigt att välja en plats där du kan dimma ljusen för bästa upplevelsen när du tittar på TV. 

Hoppas du nu kan göra ett enkelt val och känner dig trygg i utförandet, att du har kunskap om skillnaderna i dom olika situationerna och vad som passar dig bäst. 

Att få hjälp med att sätta up TV på väggen är ett stort behov. TaskRunner gör det lätt för dig – kompetenta Runners hjälper dig att, till ett bra pris, smidigt montera din TV. För att få hjälp så skapar du ett uppdrag i vår app “TaskRunner – Få jobbet gjort”. För mer information om hur TaskRunner fungerar, besök vår hemsida www.taskrunner.se 

 

appstore-button  google-play-sv