Att göra förändringar och dekorera om hemma är superkul. Många känner dock sig begränsade av en liten budget – vi tycker inte alls att det behöver vara så! Därför har vi den här veckan samlat några smarta tips på hur du kan dekorera och förändra hemma på en tajt budget.

1. Återanvänd saker du äger

Har du en låda med gamla höstdekorationer gömd på vinden? Kanske några nya sängkläder som du köpt men glömt bort undanstoppade i någon låda i hallen? Om du ser dig omkring hemma kommer du säkert hitta en massa nya och gamla saker som du kan använda för att skapa lite förändring. Passa då även på att få trasiga saker körda till tippen och saker du är säker på att du aldrig kommer att använda tagna till närmaste second hand butik.

Även att bara flytta om dekorationerna på bokhyllan och byta plats på saker och ting från ett rum till ett annat kan skapa en skön, ny känsla i ett rum. Så börja leta efter inspiration och dekorationer som du redan har hemma och hitta på en kreativ lösning.

2. Möblera om 

Att flytta om möblerna hemma kan faktiskt leda till en stor förändring. Tänk helt enkelt om ditt hem och använd de resurser du ser framför dig. Pröva att flytta soffan till andra kanten av rummet och byt ut sidobordet till ett från sovrummet. Ta fram stringhyllan som du stoppade undan för ett tag sen, montera ihop den och se om den passar bättre än bokhyllan i vardagsrummet. Det bästa med det hela är att du får vara kreativ och ingenting är permanent. Är du inte nöjd med nya upplägget? Då är det bara att flytta tillbaka allting eller pröva någon ny idé.

3. Handla second hand

Känner du forfarande att någonting saknas och du behöver någon ny möbel som står i det där tomma hörnet i sovrummet – då kan du leta efter något på loppis eller i second hand-butiken. Billigt, smart och hållbart.

4. Var kreativ med målarfärgen

Man kan göra en hel del förändringar på ett rum och gamla möbler med lite målarfärg. Måla en fondvägg i köket, fräscha upp färgen på taket i vardagsrummet eller måla om sängbordet.

5. Byt ut textiler

Fräscha upp textilerna – byt ut sängkläder, häng upp nya gardiner, ta fram filtar och kuddar som du kan dekorera soffan med. Ett annat smart tips är att skaffa en korg (brukar vara superbilligt) där du kan förvara prydnadskuddar och mjuka filtar vid soffan eller sängkanten.

6. Förändra detaljerna på möblerna

Det finns en massa sätt att förändra möblerna på som är roliga, billiga och får möbeln att kännas som ny. Pröva någon DIY eller IKEA-hack som du hittar på internet. Klä om fåtöljen eller byt ut benen på matbordet. Sy till något fint på gardinerna eller skruva på nya knoppar på byrån. Här är det bara att gå all out med din kreativitet!

7. Få in mer växter

Grönt är skönt! Få in lite gröna växter i din omgivning. Även om du inte har en grön tumme finns en massa lättskötta växter som funkar fint som dekorationer och livar upp rummet direkt.

8. Ta in naturen

Nu när det är höst är det även perfekt säsong för att ta in naturen in i hemmet som dekoration. Ett arrangemang av grenar, kottar, löv, stenar och delar av drivved kan bli supersnyggt.

9. Dekorera med billig konst

Man kan hitta en hel del billig konst både på internet eller i större kedjebutiker. Fräscha upp dina väggar genom att hänga upp nån fin, billig målning som du hittade på loppis eller häng upp en hel galleri vägg i vardagsrummet. Vi lovar att det kommer att skapa en helt ny känsla i rummet.

10. Byt med vänner och familj 

Har du tröttnat på alla dina grejer ändå och har kanske ont om tid för att hålla på med inredningsprojekt? Samla ihop dina vänner och familj över en fika där ni kan byta dekorationer och inredningsdetaljer med varandra. Både trevligt och snällt mot miljön ur ett hållbarhetsperspektiv.