Har du köpt en ny snygg TV som du vill montera på väggen? Att montera TV på vägg behöver göras rätt så att du inte förstör väggen eller den nya TV:n. Därför har vi skrivit tips för monteringen: “TV på vägg – hjälp i 4 enkla steg”.

Planera rätt från början

Det viktigaste med alla typer av arbeten där något ska borras upp på väggen är en noggrann planering. Man vill ju att det ska bli rätt och att ingenting, varken TV:n eller väggen, förstörs.

Börja med att planera var TV:n ska hängas upp. Tänk på följande:

  • Väggen som TV:n ska monteras på behöver kunna hålla dens tyngd
  • Avståndet till TV:n samt höjden på monteringen. För att undvika nackont är det viktigt att inte montera den för högt eller lågt. Testa gärna höjden sittandes innan du börjar markera var TV:n ska monteras
  • Ta hänsyn till ljuskällor som kan störa ditt TV-tittande så som solljus eller lampor
  • Undvik att borra i el- och vattenledningar. Du kan lokalisera dessa med en rad olika verktyg.

Använd rätt väggfäste

montera tv på vägg hjälp

När du väljer rätt väggfäste bör du tänka på detta:

  • Vikt och storlek – De flesta väggfästena är anpassade efter vikt och storlek. Välj med en säkerhetsmarginal så att du verkligen är säker på att fästet klarar av vikten på TV:n
  • VESA-mått – Är ett mått som finns på baksidan av TV:n mellan skruvhålen. Detta mått är även specificerat i instruktionerna för TV:n. Se till att välja ett fäste som passar VESA-måttet på din TV
  • Plats för kablar – Har du många kablar är det smart att tänka på hur dessa ska gömas bakom TV:n och välja ett väggfäste som inte sitter alltför nära väggen.

Har du ett hemmaprojekt på gång under sommaren?

På TaskRunner kan vi hjälpa dig med allt från montering av IKEA-möbler till plantering i trädgården.

Skapa ett uppdrag


Borra med rätt verktyg

montera tv på vägg hjälp

Monteringen är olika och kräver olika verktyg beroende på vilken typ av vägg du har. Därför är det viktigt att du har bra koll på vilken vägg du har och vilka verktyg som bör användas innan du början borra.

Ifall väggen är gjord av panel eller spånplattor kan du ganska enkelt hänga upp saker i dem. Är det dock betong- eller gipsväggar måste man använda rätt skruvar, pluggar m.m. Att använda rätt verktyg, skruvar och plugga är väldigt viktigt för att TV:n ska hänga tryggt och säkert.


Montera TV på vägg – hjälp med TaskRunner

Känns det jobbigt? Du behöver inte göra allt detta själv. På TaskRunner har vi 1000-tals erfarna hantverkare som kan hjälp dig att borra upp TV:n på väggen.

Ladda ned TaskRunner-appen, skapa ett uppdrag och få hjälp med monteringen av TV:n på väggen.

appstore-button  google-play-sv

Läs mer på www.taskrunner.se