För att ditt hem ska bli så funktionellt och harmoniskt som möjligt är det viktigt att välja rätt möbler – både baserat på stil och storlek. Vi har samlat en guide på hur du möblerar på rätt sätt. 

När det gäller bra inredning och harmoni hemma handlar det mycket om balans. Det viktigaste elementen som gör att ditt hem ser rätt möblerat ut är att möblerna följer samma tema samt att dessa är i rätt storlek för rummet.

1. Håll dig till ett tema

Det finns inget värre när du har en vit garderob ett skrivbord i ljus trä och en säng i metall. Det få rummet att se ut att vara helt ur balans. Därför bör alla möbler i rummet helst följa samma stil. Väljer du att blanda stilar – gör det med omtanke.

2. Välj rätt storlek

Väljer man fel storlekar på möblerna kan rummet upplevas som övermöblerat och klumpigt. Som tur finns några grundregler man kan följa för att välja rätt storlek på möblerna.

3. Placera med omtanke

Sovrummet

sovrum

I sovrummet är så klart sängen som står i centrum. Har du en enkelsäng är det bäst att ställa den mot en vägg då den annars kommer se mycket mindre ut. När det gäller dubbelsäng bör den placeras i mitten av rummet med tillräckligt utrymme på sidorna. Ett bra sätt att skapa sådant utrymme är att placera nattduksbord på båda sidorna av sängen.

Vardagsrummet

När det gäller vardagsrummet är det bra att skapa en balans genom att använda både stora och småmöbler. När du väljer ut soffa tänk på väggen den ska stå emot och välj en storlek på soffan som är cirka två tredjedelar av den väggen. Samma tredjedelsregel gäller valet och placeringen av TV-bänken. Är TV-bänken för liten kan du skapa en bättre balans genom att t.ex. hänga upp en hylla eller ställa en golvlampa bredvid TV:n.


TaskRunner hjälper dig med flytten – allt från transport och bärhjälp till montering av möbler. Boka en Runner som hjälper dig med flytten här.


Ett vanligt misstag är att man har ett alldeles för stort soffbord till soffan – applicera tredjedelsregeln så att soffbordet motsvarar ca. två tredjedelar av soffans längd.

Köket

matbord

Det kan ofta finnas ont om plats för ett matbord speciellt om man vill placera det i köket. En lösning kan vara att montera en köksö och skapa sittplatser med barstolar. Läs fler tips om hur du inreder ditt kök här.

När du ska välja matbord bör du även här tänka på den yta som du har att arbeta med. Ska bordet stå mot en vägg kan du även här använda tredjedelsregeln. Om bordet står mer fritt är det viktigt att du tänker på bordets form.

På TaskRunner finns monteringshjälpen och handyman-tjänster bara några klick bort. Skapa ett uppdrag på www.taskrunner.se eller ladda ned appen nedan.

appstore-button  google-play-sv
Källor: houzz, villalivet